На 1 юли стартира тазгодишното издание на най-престижната колоездачна надпревара

...
На 1 юли стартира тазгодишното издание на най-престижната колоездачна надпревара
Коментари Харесай

Колко струват велосипедите от Обиколката на Франция?

На 1 юли започва тазгодишното издание на най-престижната колоездачна конкуренция в света.

Обиколката на Франция през 2022 година обгръща 21 стадия с обща дължина от 3350 километра и ще завърши на 24 юли в Париж.

Тази година в тура вземат участие 176 състезатели от 22 тима. По време на обиколката те ще карат най-модерните колела, оборудвани с най-иновативните технологии.

Общо 17 производители доставят велосипедите на тимовете, участващи в Обиколката на Франция, като някои от тях доставят по повече от един екип.

Тур дьо Франс е нещо като "шоурум " за велосипедните марки, които публично показват своите нови модели. Макар че спортните версии имат разнообразни самостоятелни елементи, които са съобразени със характерния жанр на каране и функционалностите на всеки играч, всяка от тях може да бъде закупена и от "простосмъртните ", въпреки и в по-базов вид.

Колко обаче костват велосипедите, които се карат по трасетата на Обиколката на Франция?

През 2022 година междинната им цена доближава 12 030 щатски $, по данни на електронното издание Cyclists Hub. Инфлацията не подминава и тези машини, защото за последните две години те са поскъпнали приблизително с малко над 14%.

През 2020 година междинната цена на спортните колела е била 10 540 $, а през 2021 година - 11 1170 $.

Като цяло цените варират според от спецификациите и съставените елементи на велосипеда. Освен това някои тимове употребяват неповторими комбинации, които не се продават като цялостен пакет на крайните клиенти.

Освен това, в множеството случаи, моделите, които дебютират по време на Обиколката на Франция, не се оферират на необятната аудитория чак до пролетта на идната година, т.е. за идващия колоездачен сезон. По тази причина и цените, посочени от Cyclists Hub, може да не са дефинитивни, само че все пак са много близки до тези, които ще забележим по веломагазините.

Най-евтиният велосипед, участващ в тазгодишната Обиколка (Lapierre Aircode DRS 9.0), коства 8500 щатски $, а най-скъпият (BMC Teammachine SLR01 TEAM) е с съвсем двойно по-висока цена от 16 200 $.

Очевидно е, че даже и най-достъпните спортни машини не са подобаващи за феновете, които обичат да карат за наслаждение през уикенда или да се придвижват от у дома до офиса. Това са ултралеки машини с тегло от под 7 кг, а съставените елементи им изискват постоянна поддръжка и също не са евтини, в случай че се наложи промяна.

Но в случай че сте разпален велоентусиаст, който желае да ревизира дали може да изкачва алпийските пътища със същата скорост, с която го вършат Тадей Погачар, Примош Роглич или Уот Ван Аерт, към този момент знаете каква сума ще би трябвало да заделите, в случай че желаете да притежавате същите колела като тях.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР