На 1 януари се навършиха 15 години от влизането на

...
На 1 януари се навършиха 15 години от влизането на
Коментари Харесай

След 15 години в ЕС: Защо оставаме на последно място по доходи?

На 1 януари се навършиха 15 години от влизането на България в Европейски Съюз.

Повече от десетилетие договаряния, промени, триумфи и провали на 25 април 2005 година на тържествена гала в Люксембург България подписва контракта за присъединение към Европейски Съюз от 1 януари 2007 година.

От българска страна подписи поставят президентът Георги Първанов, министър-председателят Симеон Сакскобургготски, министърът на външните работи Соломон Паси и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева. Пътят на България към обединена Европа става вероятен няколко години след рухването на комунизма.

Стената в офиса на Атлантическия клуб пази доста мемоари от този интервал, а Соломон Псаи споделя, че влизането ни в Европейски Съюз е обединило хората по този начин, както не го е правила друга концепция от този момент до през днешния ден.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Може би най-голямото предизвикателство беше да разбираем на нацията, че участието в Европейски Съюз е доста повече от фондове, че дава такива благоприятни условия, каквито нищо друго не дава. И най-важното: участието не дава пари, а благоприятни условия “, отбелязва той.

България към момента не може да догони развиването на западните страни членки. Все още сме най-бедната страна в общността, а към този момент 15 години постоянният отчет на Европейски Съюз показва нерешени изцяло проблеми - корупцията и неналичието на господство на закона.

„ Ред управляния на България не се впечатляваха въобще какво ни споделя Брюксел във връзка с корупцията. И макар големите средства, които получава, България към момента не може да догони и междинните равнища на европейските страни “, счита политологът Георги Киряков.

Главният договарящ Меглена Кунева в този момент е посланика на Европейски Съюз в Съвета на Европа. Тя беше министър по европейските въпроси в две държавни управления.

„ Стряскащо е, че там където има европейски правила, които са наложителни за нас, там се оправяме по-добре, в сравнение с там, където е въпрос на наше национално решение. Категорично би трябвало да преодолеем „ те “ и „ ние “ “, отбелязва тя.

15 години след влизането на България в Европейски Съюз идваме в пазарджишкото село Калугерово. То беше провъзгласено за първото българско евросело - даже още преди формалното ни присъединение към общността.

Снимка: btvnovinite.bg

Селото дължи европейския си етикет на починалия кмет Сергей Вачев.

Имаше усет за маркетинг, даже да не е знаел тази дума, и беше огромен шегобиец и сподели, че ще постави табела: „ Айде, ще го кръстя първото евросело “, която след това се оказа, че бяха откраднали. Той беше историк и му харесваше тази смяна “, спомня си синът му Георги Вачев.

Селото през днешния ден към този момент няма табела „ евросело “, има няколко извоювани плана и малко работа за младите.

„ Не е по какъв начин беше, направи се прекрасен стадион в селото. Важното е, че хората понижават. За младите няма работа и отиват все на открито “, показва Лушка Ненова.

Има хубави условия, само че няма предприятия да работят. Няма работа. Ако има работра - цехове нещо, предприятия, щяха да се задържат младежите.

„ За младите Европейски Съюз е по-дбре. Там има някакви правила. Като работиш, печелиш нещо. В селото има минимум 70 - 80 души, които са в Англия, Франция. Имам внук в Испания, шофьорче е там. Отвори им пазара, работят си. Дъщеря ми е в Италия “, споделя Спас Керемидов.

„ Част от една общественост сме, която ни даде доста привилегии и модели на демократично ръководство, каквито има в европейските страни. Както и доста огромен финансов запас. И макар че още е най-бедната страна, България продължава да черпи благоприятни условия за икономическото си развиване. Има един главен фактор да не можем да се отлепим от това дъно - това, че Европейски Съюз дава прекомерна независимост на обособените страни “, изяснява политологът Георги Киряков.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР