Мярката за големи ВЕИ и батерии ще бъде отворена за

...
Мярката за големи ВЕИ и батерии ще бъде отворена за
Коментари Харесай

Схемата за големи ВЕИ и батерии по ПВУ получи нови критики на финала

Мярката за огромни ВЕИ и акумулатори ще бъде отворена за кандидатстване още тези дни. Критериите по нея бяха противоречиви и схемата получи редица рецензии и рекомендации. Основната част от тях бе обвързвана с условието за огромни фирмени активи макар фокуса на схемата към микро-, дребни, междинни и огромни предприятия.
Проектът на условия за кандидатстване по получи още рецензии малко преди края на публичното разискване. Той бе оповестен за отзиви и мнения през октомври, като срокът за внасянето им бе до 6 ноември. Индикативната дата за оповестяване на процедурата пък бе четири дни по-късно т.е. на 10 ноември, само че съгласно системата ИСУН това към момента не е реалност.

Мярката планува инсталиране и въвеждане на минимум 1425 MW за произвеждане на електрическа сила от възобновими източници (слънце и вятър) с минимум 350 MW акумулатори. Безвъзмездното финансиране по механизма е над 663 млн. лева, само че те ще се изплащат поетапно.

От Българската фотоволтаична асоциация (БФА) насочат серия рецензии и рекомендации по схемата, която към този момент събра известни негативи поради противоречивите си условия за кандидатстване. В в детайли 10-странично мнение, подписано от ръководителя Меглена Русенова, се разясняват част от изискванията по схемата, като специалистите засягат и критериите за допустимост на претендентите. Проблемните активи От БФА означават, че условието те да са търговци по смисъла на Търговския закон и да са регистрирани по реда на Закона за Търговския указател и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел е общоприетоо. Нужно е и да са записали съответно информацията за своите действителни притежатели по Закона за ограниченията против изпирането на пари, в случай че попадат в изключенията, напомнят от БФА.
Реклама

В същото време обаче се вкарва условие претендентите да разполагат с избрани активи, което може доста да стесни кръга на фирмите, които другояче биха показали интерес към процедурата, още повече че съгласно документите тя е ориентирана към микро-, дребни, междинни и огромни предприятия. Според посоченото изискване, претендентите би трябвало да имат независимо или посредством своя(те) акционер(и) минимална кумулативна чиста стойност от:

10 млн. евро за планове с плануван потенциал сред 2 и 5 MW; 40 млн. евро за планове с плануван потенциал от 5 MW до 20 MW; 60 млн. евро за планове с плануван потенциал над 20 MW.

Експертите на БФА акцентират, че не е посочено какво се включва в " кумулативна чиста стойност " - обща инвестиция, балансова стойност на план, пазарна благосъстоятелност на планове и така нататък, заради което е належащо конкретизиране за какъв съответен параметър става въпрос. В допълнение следва да се преформулира изразът посредством " своите акционери ", защото същият е годен единствено в случай че претендентът е акционерно сдружение. А според документите в процедурата може да вземат участие търговци по смисъла на Търговския закон (т.е. всички вероятни форми на търговец - всички планувани форми на юридически лица по Търговски закон, в това число еднолични търговци), пишат от асоциацията. Още неясноти Според специалистите при по този начин дефинирани условията към претендентите може да се направи извод, че се позволяват до присъединяване търговци единствено за създаване на генериращи обекти с мощ над 2 MW. " Считаме, че сходно ограничаване е голословно и дискриминационно и следва по неоспорим метод да се засяга, че до присъединяване в процедурата ще се позволен и претенденти, които построяват ВЕИ генератори с мощ по-малка от 2 MW ", означават в своето мнение от БФА.
Реклама
Те оферират също условието към активите да бъде 3-4 пъти по-ниско от посоченото. " Също по този начин да се разрешат разнообразни акционерни структури ", пишат от асоциацията. И оферират минималната кумулативна чиста стойност, която претендентите би трябвало да имат независимо или посредством своя(те) акционер(и)/съдружници, да бъде равна на желаната сума за финансиране. По този метод ще има и коректив - претендентът ще реши дали ще изиска размер на финансиране в сходство с активите, с които разполага, считат от сектора.

Експертите предлагат и друго - оптималният интензитет на безвъзмездното финансиране да бъде избран до 100% от допустимите разноски, само че не повече от 1 769 153 лв. за 1 МWAC (капацитет за съхранение). Те означават, че оптималният очакван размер се отнася към размера на финансирането, а не към размера на допустимите разноски.

Самите възможни разноски пък би трябвало да включват разноските за връзка с мрежата (инвестиция в подстанция за високо напрежение, усъвършенствания на мрежата на ЕСО и така нататък, нужни за реализирането на връзката) и разноските за присъединението на оборудването за предпазване към ВЕИ генератора или съответната уредба за присъединение към трансформаторната станция, считат от БФА.
Свързани публикации Какво се обърка в схемата за ВЕИ и акумулатори 13 октомври 2023, 14:04 Над 40 000 MW са декларираните нови ВЕИ, а потенциалът на мрежата към този момент свършва 20 септември 2023, 12:39 Подводните камъни на домашната слънчева апаратура 3 юли 2023, 14:11 Сумата 200 млн. лева на дотациите за ВЕИ и акумулатори няма да бъде увеличавана 20 юни 2023, 15:19 Законът за ВЕИ - отпушване на плановете или следващо отсрочване? 30 май 2023, 15:10 Калкулатор за енергийна успеваемост 13 април 2023, 13:57
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР