МВР намалява жертвите на пътя, като нарочно не брои починалите

...
МВР намалява жертвите на пътя, като нарочно не брои починалите
Коментари Харесай

Инж. Богдан Милчев, ИПБ: Няколко правителства повтарят греш...

Министерство на вътрешните работи понижава жертвите на пътя, като преднамерено не брои умрелите в болница след произшествия

Разпореждането на министър Рашков е в несъгласие с инструкцията за пътен надзор

Проблемът е, че катаджиите гонят броя актове, а не къде крият камерите

- Твърдите, че Министерство на вътрешните работи манипулира данните от статистиката за починали при тежки произшествия у нас?

- Това е нещо, което се прави от всички държавни управления. И предходният кабинет на Бойко Борисов го правеше и ние го документирахме. Това желая да стане ясно - нямаме фиксация да се заяждаме чисто политически с което и да е държавно управление, за нас въпросът е кардинален и пореден. Моите сътрудници наблюдават непрекъснато данните, които Министерство на вътрешните работи разгласява всекидневно. Сравняваме ги с обществените данни. Ние констатирахме, че Вътрешното министерство - дали поради техническа неточност, дали съзнателно, само че е съживило трима души от предходната година. Те не могат да опровергаят това, защото сме го документирали. Преди две години ги хванахме, че са скрили повече от 30 души - в допълнение умряли лица. Тоест тези, които са умряли в болница след злополука. Те също би трябвало да влизат в статистиката. Ние го разкрихме и от този момент Министерство на вътрешните работи не разгласява данни за в допълнение умряли лица. Тоест, реакцията на институцията е не да се поправи, а да се скрие още по-добре.



- Инж. Милчев, една от най-коментираните тематики през последните дни е разпореждането на служебния вътрешен министър Бойко Рашков пътните служители на реда да не се крият в храстите. Шофьорите настояват, че това предписание не се извършва, въпреки че е реалност.

- Добрите планове на един министър не могат да бъдат в никакъв случай осъществени, в случай че няма професионализъм. В Министерство на вътрешните работи има голям недостиг на професионализъм и това прозира от самото предписание. Първо, би трябвало да е доста тъкмо и ясно за всички, че един министър с предписание не може да промени инструкцията за пътен надзор. Инструкцията и разпорежданията на Рашков се бият едно с друго, тъй като контролът може да бъде и очевиден, и мълчалив. Това какъв тип надзор ще приложи съответният началник, е съгласно оперативната конюнктура. Проблемът, който е налице от години, е, че няма методика за ръководство на полицейските сили, и по тази причина се злоупотребява със самата директива.

- В последна сметка до какво докара положителното желание на министъра?

- Доброто желание на министър Рашков води до такава степен, че прави за смях самия него. Разпореждането му пък, за частта за това камерите да бъдат ситуирани единствено тук-там с централизация на произшествия, също е извънредно неуместно. Ние, от Института за пътна сигурност, алармирахме, когато разбрахме за това предписание, сигнализираме и в този момент - камерите за надзор на придвижването не се разполагат на такива места. Те се разполагат на по този начин наречените " клопки ", тъй като методологията на работа на пътния служител на реда е да натрупа колкото се може повече глобени извършители. За тях задачата не е да те принудят да намалиш на завоя, където може да излетиш, а задачата на самото мислене на пътния служител на реда е да донесе в края на работния ден повече актове и фишове. Това нещо министър Рашков не може да го промени с предписание. Това нещо става, когато се направи напълно нова методология за работа и в действителност бъде осъществено профилирано образование на полицейските сили.

- Смятате ли, че в близко бъдеще може да се задейства и приложи сходна методология?

- За да се осъществя това нещо, би трябвало който и да е министър да се обкръжи с експерти. Знаете ли за какво министрите не го вършат? Защото експертът е самостоятелен и неконтролируем. Единственото нещо, което е значимо за него, е работата, както и да отбрани професионализма, който носи със себе си. Това е казусът. Министър, който има куража и характера да се обкръжи с експерти, ще реализира доста бърз резултат. Погрешно е да се смята, че служителите на реда не би трябвало да реализират мълчалив надзор. В целия свят го вършат. Като образец ще ви дам Италия - там крият камерите за надзор на придвижването в кофите за отпадък. Това не е неправилно, в случай че ще докара до резултат водачите да карат по-бавно, с цел да не умират. Проблемът е, че няма методичност, няма схващане по какъв начин да го създадем всичко това.

- Шофьорите обаче не стопират да се ядосват и да пишат гневни постове в обществените мрежи. Не схващат за какво има предписание полицията да не се крие в храстите, а дебненето продължава.

- Това ги нервира, тъй като служителите на реда се крият тук-там, където не би следвало да се крият. А по принцип няма никакъв проблем не да се крият, а да се реализира надзор с цивилни коли, да се реализира по този начин наречения мълчалив надзор, т.е. да не знаеш, че те управляват, и в действителност да се хващат извършители. Това единствено по себе си го превърнахме в проблем, тъй като пътните служители на реда го вършат неефективно това криене - за само да глобяват повече и за корупция. Докато това нещо влезе в разбирането на едно политическо управление, че ще се управляваме по този метод, ще има забележими резултати след 3, даже след 6 месеца. Въпросът, който ние от Института за пътна сигурност задаваме към министър Рашков, е: Какъв е резултатът от вашето предписание? Вече три месеца това предписание не действа. Резултатът не е нулев, той е негативен. Дори е отрицателен, тъй като настройваш цялата транспортна система против себе си поради залагането на упования, които не можеш да реализираш.

- Толкова държавни управления, толкоз заложени ограничения, а ситуацията по пътищата се утежнява. Къде е казусът?

- Обстановката по пътищата в страната е проблематична. Трябва да сме наясно, че подвижността е рискова. Има риск да катастрофираш, когато се движиш. Големият проблем за цялото общество е, че вижда, че този риск не се ръководи, не се управлява по никакъв метод. В един миг виждаме, че може да загинем на всевъзможни нелепи места. Непредвидимо е на кого, по какъв начин, къде и какво може да му се случи, без значение дали спазваш, или не разпоредбите за придвижване.

- Проблемът с Околовръстното на Пловдив остава. Почти всекидневно по новоремонтираното трасе има произшествия. Какъв е вашият коментар?

- Околовръстното на Пловдив е доказателство, че новото държавно управление е същото като остарялото. Защото грешките, които бяха позволени от кабинета на Бойко Борисов при проектирането и градежа, същите дейности се затвърждават и при настоящето служебно държавно управление. Ние и да сменим хората, това, което направихме - и в ОПУ, и в АПИ, и министъра на районното развиване, тези хора правят същите неща, които правиха и техните прародители. Виждате, че Околовръстното продължава да бъде рисково, че не се подхващат безусловно никакви дейности. Когато ги притиснеш до стената, те вместо да решат казуса, не вършат нищо - стоят в ступор, чакат да отшуми и да отмине. А то е въпрос на време още веднъж да сме очевидци на извънредно тежка злополука на Околовръстното на Пловдив. Там се пробваха да замаскират доста сериозен проблем, който беше издигнат от КАТ-Пловдив, че планът не е удостоверен от тях. Покриха цялата работа по-късно, че било неточност, че индивидът не знаел. Представяте ли си индивидът от КАТ да го е заверил и да не знае, че го е направил? Просто е неповторима цялата система. Аз съм извънредно отчаян, тъй като имахме вяра, че новото държавно управление ще сътвори и нов метод за решение на проблемите. Ние няма да се уморим да ги караме да си правят работата. Това може да кажем на идващите.

ВИЗИТКА:

Инж. Богдан Милчев е роден през 1971 година в София. Завършил е Минно-геоложкия институт. Работи в Министерство на вътрешните работи от 1995 до 2014 година в структурите на Пътна и Охранителна полиция. От 2011 до 2013 година управлява КАТ в Столична дирекция на вътрешните работи. През 2018 година пази докторска дисертация на тематика “Система за ръководство на рисковете от пътнотранспортни произшествия”. В края на 2017 година взе участие в учредяването на Института за пътна сигурност, а през 2019-а стана ръководител на Управителния съвет на неправителствената организация.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР