Музикалният фестивал в Байройт, Германия се провежда всяка година през

...
Музикалният фестивал в Байройт, Германия се провежда всяка година през
Коментари Харесай

Зад кулисите на един от най-големите скандали в операта

Музикалният фестивал в Байройт, Германия се организира всяка година през месец август. На него се изпълняват  опери на немския композитор от 19 век Рихард Вагнер.  Поради огромния брой искащи да го посетят, постоянно хората чакат по 10 години, преди да се снабдят с билет за него. 

Току що гледахме вълнуващ документален филм, част от разнообразните продукции на , който ни въодушеви да ви разкажем повече за Байройтския фестивал.

Идеята на Вагнер била да стартира фестивал за своите опери в спектакъл в Байройт,  който самичък проектирал, защото не бил удовлетворен от метода, по който нормално се проектират театрите. Дори следил самичък градежа на постройката, с цел да се увери, че ще бъде изработен по този начин, както той желае. 

 опера iStock

Имал и няколко нови хрумвания за дизайна на неговата Festspielhaus (Фестивална къща).

Откриването било на 13 август 1876 година с зрелище на " Рейнсо злато ".  На него участвали значими персони, измежду които император Вилхелм, бразилският крал Педро II, крал Лудвиг (който отишъл скрито, евентуално, с цел да не се срещне с императора) и други представители на аристокрацията, философът Фридрих Ницше и композиторите Антон Брукнер, Едвард Григ, Пьотр Чайковски и Франц Лист. Диригент бил Ханс Рихтер.

Байройтският фестивал незабавно придобил интернационална популярност.

Почти всеки сериозен музикант в Европа желал да го посети, с цел да се допре до музиката на Вагнер.

Композиторите нормално или я обичали и били мощно повлияни от нея, или я мразели и реагирали против нея.

Докато Вагнер бил жив, фестивалът изпълнявал единствено колосалното по своите мащаби музикално произведение " Пръстенът на нибелунга " (на немски: Der Ring des Nibelungen; Nibelung – " дете на тъмнината " ).

Сюжетът е взет от германско-скандинавската митология и средновековната поема " Песен за нибелунгите ". По нея Вагнер основава гигантска музикално-драматична епопея, в която показва концепциите, вълнували го през целия му живот. 

По-късно почнали и осъществявания на операта му " Парсифал ".

След гибелта на Вагнер вдовицата му Косима траяла да управлява фестивала.  Постепенно тя въвела останалите опери, написани от Вагнер, тъй че в репертоара били включени всичките 10 творби. 

Те постоянно се изпълнявали тъкмо както Вагнер ги е направил, нищо не можело да бъде променяно по какъвто и да е метод.

След като през 1906 година Косима се отдръпнала, ръководството на фестивала поел синът на Вагнер Зигфрид. Той направил някои промени, въвел нови постановки и стилове на осъществяване. Когато умира през 1930 година, управлението бива поето от вдовицата му Винифред.

 опера iStock

Дългоочакваната 100-годишнина на Байройтския фестивал през 1976 година обаче,

която трябвало да бъде маркирана с нова режисура на " Пръстенът на нибелунга ", бива белязана от безредици, разстройства и яростни разногласия. Преди френският композитор Пиер Булез да се качи на диригентския подиум и завесата да се вдигне, с цел да бъде показана смелата нова режисура на режисьора Патрис Шеро, фестивалът в Байройт е  разтърсен от яростни артистични и политически разтърсвания.

А документалният филм   " The 1976 Centenary Ring: Magic Moments of Music "   ни споделя по какъв начин един от най-големите кавги в операта се трансформира в един от най-великите музикални моменти.

Открий магията на изкуството с Marquee TV!
Marquee TV – , е богата и разнообразна библиотека със наличие. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно наличие, което включва разнообразни изкуства – спектакъл, балет, опера, класическа и съвременна музика, документални филми и още доста други. Предлага елементарен достъп до световноизвестни продукции, извънредно наличие и специфични оферти, които не могат да бъдат открити в други платформи в България.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР