Музикалните инструменти на Индия са групирани в четири класа: струнни,

...
Музикалните инструменти на Индия са групирани в четири класа: струнни,
Коментари Харесай

Магията на индийските музикални инструменти

Музикалните принадлежности на Индия са групирани в четири класа: струнни, духови, барабани и идиофони! Всеки музикален инструмент има собствен личен темперамент, както и регионът, от който идва.

Ситар
Ситарата е един от най-популярните в Северна Индия. Ситарът има дълъг врат с двадесет железни грифа и шест-седем съществени струни. Под фриговете на ситара има тринадесет симпатични струни, които са настроени на нотите на рагата. В долния завършек на шията на ситарата се намира тиква, която служи за резонатор на струните. Прагчетата се движат нагоре и надолу, с цел да се настроят нотите. Някои от известните реализатори на ситар са Устад Вилаят Хан, Пт Равишанкар, Устад Имрат Хан, Устад Абдул Халим Зафар Хан, Устад Раис Хан и Пт Дебу Чоудхури.

Сарод
Сародът има малко дървено тяло, покрито с кожа, и гриф, който е затрупан със стомана. Сародът няма гриф и има двадесет и пет струни, от които петнадесет са симпатичните. За резонатор служи железна тиква. Струните се дръпват с триъгълна пищялка. Някои от известните реализатори на сарод са Устад Али Акбар Хан, Устад Амджад Али Хан, Пт. Будхадев Дас Гупта, Зарин Дарувалла и Брий Нараян.

Саранги
Саранги е един от най-популярните и най-старите лъкови принадлежности в Индия. Тялото на саранги е кухо и е направено от тиково дърво, украсено с инкрустации от слонова кост. Саранги има четиридесет струни, от които тридесет и седем са симпатични. Саранги се държи във отвесно състояние и се свири с лък. За да се свири на саранги, би трябвало да се притиснат ноктите на лявата ръка към струните. Известни майстори на саранги са Рехман Бахс, Пт Рам Нараян, Гхулам Сабир и Устад Султан Хан.

Флейта
Флейтата е елементарна цилиндрична тръба с идентичен отвор и се свързва с индийската музика от незапомнени времена. Флейтите се разграничават по мярка. Флейтата се държи хоризонтално и при свирене се накланя надолу. За да се получи тон или мелодия, би трябвало да се покрият отворите за пръстите с пръстите на лявата и дясната ръка. Промените във височината на звука се получават посредством смяна на ефикасната дължина на въздушния дирек.

Шехнай
Шехнай е обичаен музикален инструмент, обвързван с удобни събития като бракосъчетания и храмови процесии. Шехнай е инструмент с двойна тръстика и конусовиден отвор, който последователно се усилва към долната страна. Шехнай има отвори за пръстите, с които се възпроизвеждат полутонове, четвърттонове и микротонове. Устад Бисмилах Хан е ненадминатият занаятчия на шехнай.

Табла
Най-популярният музикален инструмент, употребен в Северна Индия, е табла. Табла се състои от двойка барабани - табла и баян. Таблата е направена от дърво, а главата ѝ е от опъната животинска кожа. Финото конфигуриране на Табла се прави посредством удари по ръба на Табла с малко чукче. Баянът е басовият тъпан и нормално е направен от метал с глава от опъната кожа. И двата барабана имат черно леке в центъра, направено от манганов или стоманен прахуляк.

Източник:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР