Мустафа е работил като преводач на Бундесвера в Афганистан. И

...
Мустафа е работил като преводач на Бундесвера в Афганистан. И
Коментари Харесай

Талибаните ще ни убият, ако ни открият: те чакат спасителното обаждане от Германия


Мустафа е работил като преводач на Бундесвера в Афганистан. И до през днешния ден той се крие от талибаните и чака да бъде евакуиран. " Те ще ни убият, в случай че ни открият ", споделя мъжът. " Но помощта от Германия просто не идва. "

" Страхуваме се от талибаните. Те ще ни убият, в случай че ни открият ", споделя Мустафа. Пълното име на мъжа е прикрито. Заедно с неговата съпруга и двете им дребни деца Мустафа се укрива в столицата Кабул.

Те съвсем не излизат на открито. Пазаруването е невероятно. Децата му: " Ние се държим и към момента чакаме избавителното позвъняване от Германия: пригответе се да напуснете страната! Но помощта просто не идва. "
Редакцията предлага
От 2010 до 2015 година Мустафа работи като преводач за Бундесвера - немските въоръжени сили. Той е в формалния лист на немските управляващи за изтегляне от страната. След като талибаните още веднъж завзеха властта в Афганистан през август предходната година, той не се усеща в сигурност. За талибаните Мустафа е изменник и непознат помощник.

Няколко хиляди души в Афганистан обезверено чакат да заминат за Германия. По-голямата част са били сътрудници на армията, само че измежду тях има и публицисти и деятели, които са се борили за човешките права в страната. За разлика от германците, те не са били изпратени дружно с армията, а са работили от родните си места. Получавали са доста по-ниско възнаграждение от останалите, които са били евакуирани в точния момент.

Убийствата на талибаните

През лятото на 2021 година талибаните се завърнаха на власт след пауза, траяла към две десетилетия. Съединени американски щати, НАТО и доста западни организации, помагащи на Афганистан, под паника напуснаха страната. Германия, която взе участие в задачите в Афганистан със свои елементи и влага милиарди, също изтегли силите си оттова.

Хиляди локални афганистански сътрудници и техните фамилии бяха изоставени. Те помагаха на филантропичните служащи и на бойците, като превеждаха и асистираха в паспортните служби на посолствата и консулствата, в кухните и логистиката.

Но явно бързо са били забравени, откакто чужденците напуснаха страната. Оттогава живеят в боязън да не бъдат разкрити и осъдени от талибаните. Последните дават ясни сигнали за това какво се случва с " предателите ". Организацията на обединените народи към този момент е документирала стотици убийства на някогашни локални сътруници на задгранични сили, осъществени от талибаните.

В очакване на евакуацията

Германската опозиционна партия " Левицата " изиска да разбере точната статистика за немските сътрудници и получи отговор от федералното държавно управление, което встъпи в длъжност след изтеглянето на военните елементи. Германия е дала обещание банкет на 33 263 души от Афганистан. Близо 12 000 от тях към момента чакат да бъдат евакуирани.

" Аз също съм отчаян от новото държавно управление ", споделя Каис Некзай. " Нищо не се е трансформирало в процедурата за локалните сътрудници на Бундесвера. " Сега той е зает с организация, която оказва помощ на бежанците в Германия. До 2014 година, когато бяга в Германия, той е помагал на немските военни елементи в Афганистан като преводач.

Некзай оказва помощ на сътрудниците на немската войска от Афганистан.

Некзай разкрива, че непрекъснато получава обезверени позвънявания от афганистанци от описите на немските управляващи, които към момента не могат да се измъкнат. " Много от тях просто нямат пари за виза или паспорт, без които не могат да изоставен страната. Един паспорт в Афганистан коства към 700 щатски $. Това са суми, които доста хора не могат да си разрешат. “

Мустафа е извадил шанс с документите си. С помощта на дарения организацията е финансирала издаването на паспорти на него и на фамилията му. " Разочарован съм от държавното управление в Германия ", споделя все пак той. " От 16 декември 2021 година имам заричане, че мога да напусна. Но нищо не се е случило от този момент. Все още сме блокирани в Кабул. "

Какво вършат немските управляващи?

Германското държавно управление не отхвърля проблемите. В края на юни федералната министърка на външните работи Аналена Бербок съобщи на конференция, че към две трети от лицата, получили позволение за приемане в Германия, към този момент могат да влязат в страната. " Но в това време прекалено много афганистанци с позволение за приемане или такива, които желаят да се съберат със фамилиите си, чакат да заминат ", признава Бербок.

От началото на годината към 12 000 афганистанци са съумели да заминат от Пакистан за Германия. Много от тях са разполагали само с персонална карта, само че не и с паспорт. Това е станало допустимо с помощта на " специфични договорености " с пакистанското държавно управление. Безвъзмездна немска помощ за Ислямабад в размер на 32 милиона евро евентуално също е помогнала.

Отчаян апел

Роднини и другари на Мустафа също съумяват да заминат за Германия през Пакистан. Но мъжът към момента е блокиран в страната си и единственото му предпочитание е да се измъкне. " Помогнете на мен и на фамилията ми ", пише Мустафа в мейл до немските управляващи. Той към момента не е получил отговор. 

***

Как са изглеждали дамите в Кабул преди талибаните? Вижте тази изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР