Мурсалският чай е многогодишно растение. Смята се за билка, с

...
Мурсалският чай е многогодишно растение. Смята се за билка, с
Коментари Харесай

За какво е полезен мурсалският чай

Мурсалският чай е многогодишно растение. Смята се за билка, с несравнима лековита мощ. Известен е още като Планински, Пирински, Алиботушки и Шарпланински чай. За приготвянето на чая се употребяват задачите цъфтящи стръкове.

Растението от местността Мурсалица, над родопското село Мугла, се смята за едно от чудесата на Родопите. Легендата споделя, че господ Дионис самичък е избрал мястото, където да пораства билката. Там и до ден сегашен се вършат курбани по времето, когато тя се бере. Тъй като не се среща постоянно у нас, Мурсалският чай е включен в Червената книга на България.

Учените показват, че в чая се съдържат всички детайли, нужни на човешкия организъм.

 Чай

Мурсалският чай съдържа огромно количество флавониди. Има антиоксидантно, тонизиращо, укрепващо и антианемично деяние. Намалява кръвното налягане и надлежно намалява риска от сърдечен инфаркт и инсулт.

Поради високото наличие на танини и етерични масла, мурсалският чай е употребен за лекуване на заболявания на дихателната и отделителната система. Много лекари го предлагат за лекуване против чернодробни и бъбречни болести, защото съдържа желязо, мед, кобалт, цинк, калий, магнезий, натрий и още потребни детайли.

Мурсалският чай предотвратява развиването на ракови кафези в организма и защищава развиването на атеросклерозата. Благодарение на добре изразената му противомикробна и противовъзпалителна активност, оказва доста положително деяние върху храносмилателната система на индивида. Препоръчва се при продължителен гастрит, ентероколит и други чревни болести.

 Ползи от мурсалски чай

Освен останалите му качества, Мурсалският чай се смята за българската виагра. Това следва от неговото противовъзпалително, противомикробно и противовирусно деяние, посредством което оказва извънредно удобно влияние върху пикочно-половата система.

Любопитна детайлност към Мурсалския чай е, че американските и съветски космонавти го пиели по време на подготовката си за полет.

Мурсалският чай е използван при редица болести. При бронхит, астма и бронхиална астма, при кашлица и инфектиране на сливиците, при грип. Дори защищава от появяването на ракови формирания.

Мурсалският чай се бори дейно с депресии. Той е и една от дребното билки, които могат да се дават безпроблемно на деца под 5 години.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР