Мумиите Чинчоро – най-старите в света Загадъчните мумии Чинчоро са считани

...
Мумиите Чинчоро – най-старите в света
Загадъчните мумии Чинчоро са считани
Коментари Харесай

Мумиите Чинчоро – най-старите в света

Мумиите Чинчоро – най-старите в света

Загадъчните мумии Чинчоро са считани за най-старите в света. Те са открити в крайбрежната пустиня в северната част на Чили.  Част са от листата на международното завещание на ЮНЕСКО.

Племето Чинчоро са се препитавали от лов на риба, лов в региона на Арика и Паринакота. Именно тук при започване на 20-и век са открити към 300 мумии, датиращи отпреди 5000 година прочие н. с., или с 2000 години по-стари от тези в Египет.

Процесът на мумифициране се е състоял в премахването на органи, черва и тъкани, които са били реконструирани благодарение на пръчки и скотски косми. Към скалпа е била пришивана къса грива от черни коси. Мумиите по-късно са могли да бъдат боядисвани с цветна пръст, пигменти, манган и стоманен оксид.

“Мумиите са извънредно комплицирани, направени са от майстори “, показва чилийският антрополог Бернардо Ариаса, шеф на Центъра Чинчоро към университета на Тарапака в Арика.

ЮНЕСКО разграничи три обекта: археологическия музей на университета и  други две места, където са открити мумии и остатъци от жилища.

Защо хората Чинчоро са мумифицирали мъртвите си остава мистерия .

През 2005 година Бернардо Ариаса стартира хипотезата за отравяне с арсен от питейна вода, което би предизвикало преждевременни раждания, спонтанни аборти и висока детска смъртност. Мумифицирането би било “емоционален отговор на родителите на болката от тези загуби ”. С течение на времето техниката се е усъвършенствала, изяснява експертът.

Ница влезе в листата на ЮНЕСКО

Българска телеграфна агенция

Снимка: pixabay

Мумиите Чинчоро – най-старите в света

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР