МРРБ ще помогне на Столична община да не загуби 40

...
МРРБ ще помогне на Столична община да не загуби 40
Коментари Харесай

Шишков: Помагаме на София да не загуби 40 млн. лв. за ремонти

МРРБ ще помогне на Столична община да не загуби 40 млн. лева евросредства и да завърши в период ремонта на централната градска част. Това съобщи министърът на районното развиване Иван Шишков в поредност тв изявленията в последните два дни. 

Според Шишков казусът с некачествения ремонт на жълтите павета в столицата се дължи на неприятно планиране. От през вчерашния ден ДНСК е почнал инспекция на цялостното развиване на процедурата по проекта.

" Прави усещане, че към разрешителните за градеж от 2015 година Столична община като вложител многократно е променяла вижданията си по плана и е правила преработки по него. Това демонстрира, че на процедура Столична община не е имала ясна визия какво желае да ремонтира, по какъв начин да го направи. За мен главният проблем е методът, по който е направено възлагането и проектирането, променяни във времето ", уточни Шишков.

Разрешителните за градеж за два от секторите са от 2015 година, като единствено за единия има 7 преработки и 7 заповеди за допълнение към строителните работи.  " Така строителят, каквото и да направи, само обира негатива, тъй като не съм видял общината да си признае, че има неприятен план. В плана има проблеми и колкото и пъти да се подреждат паветата, те ще наподобяват по този метод, по тази причина би трябвало да има промени “, сподели още арх. Шишков.

От Оперативна стратегия “Региони в напредък ” (ОПРР) също са започнали анализ на този проект. Той се финансира от Оперативна програма “Регионално развитие” с 41 млн. лв., а ремонтът би трябвало да завърши през март следващата година. Заради повторния ремонт и голямото закъснение има заплаха да не бъде спазен този период и София да връща пари.

ПРЕКРАТЕНИ ТЪРГОВЕ ЗА НАД 2 МЛРД. ЛВ.

Министър Шишков заяви също, че са прекъснати публичните поръчки за поддръжка на републиканската пътна мрежа, предоставени от предходното управление на Агенция „ Пътна инфраструктура “.

По думите на Шишков остарялото управление на АПИ се е пробвало да резервира страта процедура да се подписват контракти единствено настоящи поправки, а на процедура да се прави главно строителство. Тази скица спестявала много от надзорните процедури.

„ Сега ще стартираме нови поръчки – обособени за настоящ, и обособени за главен ремонт. Така повече няма да има нарушавания “, съобщи министърът пред " Евронюз България ".

Става дума за седемте търга на обща стойност над 2.3 милиарда лева, стартирани през септември от остарялото управление на АПИ. Веднага по-късно то бе уволнено от служебния районен министър Иван Шишков, а търговете замразени. Тогава Шишкков обясни, че въпросните поръчки са стартирани без неговото познание. На 20 октомври обаче са дефинитивно прекъснати с решение на новия ръководител на АПИ Иво Иванов.

Мотивите за прекратяването са идентични за всички 7 региона в страна. Агенцията показва, че поръчките допускат действия по главен ремонт. 

В същото време министър Шишков увери, че е решен казусът със зимното поддържане на републиканската пътна мрежа и съвсем за всички области към този момент има подписани контракти с компаниите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР