Мравките са много важни за живота на Земята. Техният микроскопичен

...
Мравките са много важни за живота на Земята. Техният микроскопичен
Коментари Харесай

Колко мравки живеят на Земята? Поне 20 квадрилиона, твърдят учените

Мравките са доста значими за живота на Земята. Техният миниатюрен свят може наподобява непознат и неясен, само че без тях нашият би бил също толкоз неразпознаваем. Скорошно изследване в Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) пресмята тъкмо какъв брой мравки живеят на планетата и стигат до  зашеметяващите 20 квадрилиона (20 000 000 000 000 000), т.е. на всеки човек се падат към 2,5 милиона.

Това е консервативна оценка, признават откриватели пред Mongabay, защото те към момента не могат да преброят насекомите, които живеят подземен, и да съберат достоверни данни от Северна Азия и Централна Африка. Все отново изследването им накара феновете на природата, включително и самите създатели на проучването,  да погледнат на тях в нова светлина.

„ Мисля, че доста елементарно подценяваме това, което е под краката ни “, счита един от създателите на проучването Сабине Ноотен от Университета на Вюрцбург в Германия. Тя и сътрудника й Патрик Шултхайс го организират, до момента в който са на работа в Университета в Хонконг.

Мравките са едни от най-успешните организми на планетата. От появяването си преди повече от 140 милиона години, те са съумели да се внедрят в съвсем всеки аспект от живота на Земята. Ключът към триумфа им се крие в тяхната комплицирана обществена конструкция. Добре ръководените колонии работят инстинктивно и дейно. Освен че аерират почвата, те транспортират семена подземен и са жизненоважен източник на храна за доста организми.

При 12 метрични мегатона изсъхнал въглерод общата биомаса на мравките надвишава тази на всички диви птици и бозайници взети дружно. Това е двойно повече от тежестта на Голямата пирамида на Хуфу в Египет – и повече от една пета от тежестта на Великата китайска стена.

Двамата учени откриват, че изобилието на мравки е неравномерно по света. Гъстите популации населяват тропически гористи региони. В природата има повече от 12 000 разнообразни типа, всеки с неповторими акомодации. Силни и изненадващо спретнати мравки дърводелци употребяват мощните си челюсти, с цел да раздробяват дърво за материал за гнездене. Уместно наречените огнени мравки са дребни, само че мощно нападателни и инжектират отрова в жертвите си. Послушните листорезачи отглеждат градини с гъби, събирайки обилие от пресни листа за тор.

За да оценят тази цялостна гама от типове, учените започнаха с първична база данни, събрана от Беноа Гуенард от Университета в Хонконг. През последните 80 години са направени близо 9000 проучвания върху мравки на всички континенти и огромни биоми. Екипът е обработил близо 20 000 изследвания и ги е свел до 489, защото при останалите са прилагани непопулярни способи за събиране.

Според Ноотен два са методите за прерояване на мравките – посредством клопки и посредством взимане на проби от листни боклуци. Прилагайки резултатите от изследване в един регион към различен, учените стигат до гигантското число - 20 квадрилиона е от два до 20 пъти по-висока, в сравнение с се смяташе до момента. Ако хипотетично насекомите се подредят едно до друго, веригата ще се увие към екватора на Земята съвсем осем милиона пъти.

Много е евентуално това число да се усили и към сегашните 20 да се прибавят още 2 квадрилиона, позволява Шултхайс от Университета във Вюрцбург. И с изключение на броят им, учените правят оценка ролята, която мравките играят в обособените екосистеми. „ Осъзнаваме, че са значими, само че не и доколко ”, обобщава екологът.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР