Мравките, които са едни от най-организираните представители на животинския свят,

...
Мравките, които са едни от най-организираните представители на животинския свят,
Коментари Харесай

Невероятни факти за мравките

Мравките, които са едни от най-организираните представители на животинския свят, крият доста към момента неразгадани секрети. От десетилетия учените спорят за какво част от мравките просто живеят в мравуняка, без да излизат от него и без да правят никаква работа.

За разлика от доста други животни и инсекти мравките нямат нищо срещу да похапват по този начин наречения джънк фуд - чипс, пържени картофки, хамбургери и други храни, които се считат за нездравословни.

Въпреки че за микроскопичните си размери мравките са много интелигентни, от време на време те попадат в плен на личното си комплициране. Някои типове пеперуди снасят яйцата си наоколо до мравуняци и мравките ги мислят за свои. Те ги вкарват в мравуняка и ги хранят, а по-късно, когато яйцето се трансформира в какавида, го изхвърлят на открито.

Мравките основават свои лични тоалетни в мравуняците. Те се намират в специфични пространства, които са най-отдалечени от кралицата, която по през целия ден снася яйца. В тези пространства мравките събират отпадъците от виталната си активност в ъглите, а по-късно ги изнасят.

Когато се разболеят, и това е най-често провокирано от гъбички, мравките стартират да се хранят единствено с растения, които съдържат свободни радикали. Така те съумяват да се преборят с инфекцията и да оцелеят. Интересен факт е, че мравките могат да усещат неустановеност.

След проучване, извършено над стотици мравки в Съединени американски щати, станало ясно, че когато една мравка се сблъска с непредвидена обстановка, тя дълго време стои, без да мърда, и не излъчва феромони, с цел да я последват събратята ѝ. Това значи, че мравките могат да осъзнаят, че не могат да се оправят с дадена обстановка.

 Мравка

Мъжките мравки имат единствено хромозоми, наследени от майката, защото те се появяват от неоплодени яйца. Женските мравки се появяват на бял свят от оплодени яйца и имат два типа хромозоми - наследени както от кралицата майка, по този начин и от бащата.

Мравките отброяват крачките си, с цел да могат да се върнат назад в мравуняка си. След редица проучвания на учени от Англия станало ясно, че мравките вършат идентични по дължина крачки, без значение от това дали краката им са били изкуствено скъсени.

Някои типове мравки се развъждат благодарение на клониране. Така да вземем за пример мравките-амазонки са единствено женски. Тъй като в никой от мравуняците с този тип мравки не са открити мъжки, съгласно учените те се развъждат на правилото на клонирането.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР