Моторното масло е една от най-натоварените части в автомобила. Дори

...
Моторното масло е една от най-натоварените части в автомобила. Дори
Коментари Харесай

Защо е важно да смените моторното масло през пролетта

Моторното масло е една от най-натоварените " елементи " в автомобила. Дори единствено тъй като работи даже когато транспортното средство е спряло. Докато моторът се „ мъчи “ (дори по време на паркиране), маслото понижава износването на частите му. На пръв взор концепцията за промяна на моторното масло напролет може да наподобява като тип смешка. Но при по-внимателно разглеждане този метод е много рационален. За да разберете това, задоволително е да запомните, да вземем за пример, че безусловно всеки мотор с вътрешно горене се износва доста повече през зимата, в сравнение с през топлия сезон.

Това се дължи на така наречен леден старт, когато в първите секунди на работа на мотора, триещите му повърхности са лишени от нужното количество смазка. Малко притежатели на коли осъзнават, че ускорената скорост на щета на силовия елемент продължава, до момента в който доближи работна температура - т.е. до момента в който топлинните пролуки сред триещите се елементи не доближат оптимални стойности. Трябва да сме осведомени с обстоятелството, че всеки ден през зимата в двигателното масло попада увеличена „ доза “ субпродукти от износването, както и с обстоятелството, че добавките в маслото изчерпват свойствата си с по-ускорени темпове през студените месеци от годината.

През лятото, когато външната температура е доста по-висока, в сравнение с през зимата, интервалът на загряване на „ мотора “ до работна температура е доста понижен, което води до по-голяма устойчивост на смазката в мотора. Всичко нагоре казано допуска, че през зимата (особено в случай че е била дълга и мразовита) двигателното масло е изгубило свойствата си и няма да може да извършва вярно функционалностите си в бъдеще - като по този метод форсира износването на силовия елемент. И по тази причина би трябвало да бъде заменено.

Отделна „ ария “ са притежателите на коли, които избират да употребяват „ сезонни “ моторни масла. Тоест тези, които наливат нещо по-течно в мотора за зимата, като 0W-20, а през лятото минават към " по-дебели ", като 10W-40, да вземем за пример. Такива автомобилисти по формулировка нямат различен избор, с изключение на да сменят смазката в мотора напролет.

Друг случай, когато се предлага промяна на моторното масло напролет, е, в случай че притежателят на автомобила възнамерява да работи с мотора в жегата при огромни натоварвания: колата ще влачи тежко ремарке, ще се изкачва по стръмни пътища или, да вземем за пример, ще прекарва строителни материали за вилата през цялото лято. В този случай е мощно целесъобразно напролет в мотора да се налива прясно масло с нараснал вискозитет.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР