Москва ухажва китайците, пише Die Welt в публикацията си Moskau

...
Москва ухажва китайците, пише Die Welt в публикацията си Moskau
Коментари Харесай

Die Welt: Русия и Китай сякаш са създадени един за друг, но само на пръв поглед

Москва ухажва китайците, написа Die Welt в обявата си „ Moskau buhlt um die Gunst der Chinesen ”.

На пръв взор Русия и Китай „ като че ли са основани един за различен: суровинната стопанска система и бързо разрастващата се индустриална страна се срещнали”.

Двете страни са нуклеарни, и двете желаят „ да обозначат на Съединени американски щати границите на позволеното”. Макар ползите им абсолютно да се пресичат, страните не са равни, отбелязва Die Welt.

„ Преди пет години за своето първо задгранично пътешестване Си Дзинпин не инцидентно се насочи за Москва. Това трябваше да показва, че Пекин и Москва ги свързват особени връзки. Двете страни взаимно развиват енергийни планове. Китай влага милиарди в съветския нефтен колос „ Роснефт”. Благодарение на китайските финансови вливания „ Газпром” съумя наскоро да пусне в употреба завода за произвеждане на полутечен газ Yamal LNG в Северен Сибир. Освен това в опълчването със Запада Русия залага на Азия, освен това връзките с Китай са на първо място” – разяснява изданието.

В реалност всичко е доста по-сложно, твърди Die Welt. Независимо от показната непосредственост, Китай като че ли от ден на ден гледа на Руската федерация като на „ по-млад партньор”.

„ Мнимото хармонично стратегическо партньорство сред Китай и Русия от ден на ден припомня трагичен брак, който е цялостен с излъгани упования и неизпълнени обещания. По-скоро малко ще промени нещата и плануваната аудиенция на Путин при Си Дзинпин” – обобщава немското издание.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР