Москва. Тази седмица САЩ, Франция, Великобритания, Гърция, Португалия и Италия

...
Москва. Тази седмица САЩ, Франция, Великобритания, Гърция, Португалия и Италия
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в руския печат

Москва. Тази седмица Съединени американски щати, Франция, Англия, Гърция, Португалия и Италия записаха рекордно нарастване на броя на случаите на ковид, което се свързва както с нова вълна на пандемията като цяло и с празниците, по този начин и с разпространяването на по-заразния, само че по-малко рисков вариант " Омикрон ". Редица обичайни коледни базари и събития трябваше да бъдат анулирани, а предишният опит демонстрира, че след развитите страни на Запада, скокът на заболеваемостта се популяризира и в други страни. Поради това вероятността от нова вълна от ковид, в това число в Русия, е огромна, написа съветският вестник " Независимая газета " .

Броят на новите случаи за денонощие в Съединени американски щати към този момент е над 440 хиляди души, съгласно Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC). Във Франция във вторник броят на инфектираните надвиши 179 хиляди, а министърът на опазването на здравето Олвие Веран сподели, че тази цифра, рекордна за цяла Европа, може да нарасне до 250 хиляди случая дневно. Рекордни темпове са регистрирани в редица други европейски страни. В Англия и Северна Ирландия към този момент не е допустимо авансово записване на час за PCR тест, написа Guardian.

Новогодишните празненства са анулирани в редица градове, в това число Лондон, Ню Йорк и Париж, отбелязва Военновъздушни сили. Не може обаче да се каже, че на Запад се надига суматоха поради новата вълна. Например управляващите на Франция и Англия не вкарват строги ограничаващи ограничения. В Италия обществените събития бяха анулирани, само че частните срещи и празненства към момента не са наранени.

Антъни Фаучи, шеф на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания на Съединени американски щати, акцентира, че 440-те хиляди инфекции не би трябвало да се одобряват прекомерно сензитивно, даже единствено тъй като хората евентуално не са потърсили неотложно помощ по време на коледните празници. В същото време не се вкарват забрани за пътешестване. CDC единствено посъветваха американците да не посещават редица страни като Швеция, Молдова и Малта. Интересен контрастност с метода, по който Съединени американски щати и европейските страни действаха във връзка с Южна Африка, с която полетите бяха неотложно прекратени, откакто Кейптаун заяви на света за новия вариант. Сега Западът явно се е примирил с новата вълна от ковид, като се има поради доказателствата, че „ Омикрон “ е по-малко рисков от другите варианти на ковид - нормално минава с по-леки признаци и не изисква хоспитализация с 50-70% по-често спрямо варианта „ Делта “.

Въпреки че новата вълна мина през Запада с повече или по-малко сполучливи имунизации, няма подозрение, че имунизациите са смекчили последствията от пандемията. Освен това има от ден на ден апели за бустерна имунизация за тези, които към този момент са получили предходните дози. Британският министър председател Борис Джонсън означи, че 90% от пациентите в лечебните заведения, диагностицирани с Covid-19, не са имали спомагателна имунизация и прикани тя да бъде направена, с цел да се предпазят от новия вариант.

Събитията от последните дни рисуват изцяло нещастна картина за близкото бъдеще на Русия. Динамиката до болежка прилича обстановката през първата половина на 2020 година, когато изначало Covid-19 удари по-богатите страни, където жителите могат да си разрешат полети по-често от руснаците, а по-късно се нахвърли върху Русия.

Прави усещане, че първите жертви на новия вариант са служащи в региона на въздушния превоз. Идването на „ Омикрон “ в Русия е неизбежно и заплашва с по-сериозни последствия, в сравнение с Запад, заради обстоятелството, че равнището на имунизация в страната е по-ниско, в сравнение с в Съединени американски щати и Европа.

Според портала OurWorldInData процентът на руснаците, които са били имунизирани най-малко един път, е 50% - 8% по-малко от междинното за света и с към 25% по-малко, в сравнение с в западните страни. Например в Съединени американски щати процентът на имунизираните е 73%, в Австрия и във Англия - 76%, в Италия - 80%, в Португалия - 90%.
***

Москва. Изключването на Русия от SWIFT би довело до прекъсване на заплащанията на Европейски Съюз за доставките на нефт, гориво и газ, тъй че в случай че бъде взето такова решение, то ще се трансформира в " общо главоболие ", сподели финансовият министър на Русия Антон Силуанов, представен от “Российская газета “ .

" Кой би имал изгода от спирането на връзката със SWIFT? Никой. Така да се каже ще навредят на себе си ", сподели той в изявление за телевизионния канал " Россия 24 ".

Министърът напомни, че съветските компании изнасят въглеводородни първични материали за Европа, както и неенергийни артикули, тъй че финансовото министерство не схваща „ по какъв начин ще търгуваме с европейците, които въздействат на решенията – да ни включат или изключат от SWIFT “. В същото време Силуанов счита, че европейците, при положение на подобен коренен избор, „ несъмнено, няма да се откажат “ от съветски артикули.

„ Ще би трябвало ли да се пресмята? Трябва ли. Ще си основават ли проблеми? Разбира се. Не разбирам тези, които приказват за това. Това, несъмнено, може да се направи, само че тогава всички дружно ще намерим принадлежности по какъв начин да предоставяме информация за тези транзакции един на различен “, заключи Силуанов.

Международната банкова система SWIFT обезпечава прехвърлянето на информация и заплащания сред 11 хиляди от най-големите организации в света, в това число съветски компании. Изключването на Руската федерация от тази система беше неведнъж споменавано през последните няколко години, последният път, когато полемиката беше възобновена в края на тази година.

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън има намерение да накара Европейския съюз да контракти необятен пакет от наказания против Русия, който включва уговорка за спиране на връзката със SWIFT, написа Bloomberg, само че към този момент самите основатели на възможни наказания назовават тази мярка " извънредно проблематична. "
***

Москва. Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков сподели, че диалогът сред Владимир Путин и президента на Съединени американски щати Джо Байдън няма да съдържа обществена част. По думите му, е бил нужен нов диалог, с цел да се изяснят позициите на страните в навечерието на междудържавните договаряния за сигурност, планувани за началото на януари. Обаждането ще се организира по самодейност на Владимир Путин, написа съветското издание „ Коммерсанть “ .

Телефонният диалог сред президентите ще стартира през днешния ден, 30 декември, в 22:30 ч. българско време. „ Инициативата беше на Путин, времето е напълно обикновено поради разликата във времето. Ето за какво тук няма проблеми, знаете, че късното време в никакъв случай не е било проблем за съветския президент, изключително откакто той от време на време към момента е доста деен по това време “, сподели Дмитрий Песков по време на конференция.

Той акцентира, че този път приказваме за елементарен телефонен диалог без обществена част. „ Това е продължение на полемиката, която стартира на видеоконферентната връзка, плюс разискване на редица настоящи въпроси, свързани с договарянията, които ще се проведат “, добави Песков.

Прессекретарят изясни нуждата от нов диалог сред президентите с значимостта на идните договаряния сред Русия, Съединени американски щати и НАТО. „ Това е доста комплицирана субстанция. Въпросите, които са на дневен ред, след последния диалог съветската страна, както даде обещание президентът Путин, е дефинирала своята позиция, която е изложена в двата проектодокумента, които бяха показани на вниманието както на Вашингтон, по този начин и на редица европейски столици “, сподели Песков.
***

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР