Москва. С наближаването на 60-годишнината от първия пилотиран полет в

...
Москва. С наближаването на 60-годишнината от първия пилотиран полет в
Коментари Харесай

„Московский Комсомолец“: „Роскосмос“ не уточнява на коя страна принадлежи Юри Гагарин

Москва. С наближаването на 60-годишнината от първия пилотиран полет в космоса, Гагарин престава да бъде руски космонавт. Поне за „ Роскосмос “. В материалите, готови от държавната корпорация за годишнината (плакати и постери, които могат да бъдат изтеглени от формалния им уебсайт), няма нито един знак коя страна е направила този величествен пробив в науката и технологиите, написа съветският вестник “Московский Комсомолец “ в материал, показан без редакторска интервенция.

На основния празничен афиш " Роскосмос " е известната фотография на усмихнатия Гагарин в каска. Изглежда всичко е обикновено, само че има някаква празнина. Само си представете: излизате на Червения площад, а над кулите на Кремъл ги няма рубинените звезди. Може да не забележите незабавно, само че почувствате фалша. И по този начин се случи и тук: на шлема ги няма алените букви „ Съюз на съветските социалистически републики “.

Да, несъмнено, това е същинска фотография на Гагарин в подготвителен скафандър. Буквите " Съюз на съветските социалистически републики " се появяват на шлема преди полета. Всъщност преди старта някой видя, че на скафандъра на Юрий Алексеевич въобще няма идентификационни знаци. По това време всички си спомниха историята на сваления американски шпионски водач Пауърс. Така че будният руски народ можеше да направи „ топло посрещане “ на чужд във височинен костюм, паднал от небето. Решението се появи мигновено и на един от инженер-конструкторите на скафандъра Виктор Давидянц беше поверено да рисува с четка буквите „ Съюз на съветските социалистически републики “ върху шлема.

На каската има фотография с надпис " Съюз на съветските социалистически републики ". Познато на милиони хора по света. Например, тази фотография бе определена от организационния комитет на Годината на науката и технологиите (между другото тази година) за поредност от банери с лозунга „ Ние сме първите! “.

А „ Роскосмос “ не я избра. Което е много необичайно, като се има поради персоналното почитание (поне с думи) на Дмитрий Рогозин (директора на „ Роскосмос “=бел.ред.) към Съветския съюз. Това, несъмнено, не е закононарушение. Това е отношение и в прочут смисъл държавна политика.

Защо да се акцентира тематиката за галактическите достижения на Съюз на съветските социалистически републики? Особено в случай че някой стартира да я съпоставя с актуалните „ достижения “. Например, той ще запомни, че съветските ракети-носители (от тези, които летят стабилно) са си същите Р-7. И такива образци са като звезди в небето. Не единствено в космонавтиката. Следователно „ забравата “ се насажда последователно.

" Роскосмос ", апропо, измежду " празничните " публични плакати предлага още един - с подпис на Гагарин и профила на космонавт. По някаква причина, подчинен. Не с горделив взор към небето, а с смирение. Но не руските космонавти би трябвало да разкаят за каквото и да било, написа изданието.

Превод: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР