Москва рискува да предизвика пряка война с НАТО, като прехваща

...
Москва рискува да предизвика пряка война с НАТО, като прехваща
Коментари Харесай

US адмирал: Русия рискува война с НАТО в Черно море

Москва рискува да провокира директна война с НАТО, като прехваща кораби в интернационалните води и се стреми да наложи икономическа блокада на Украйна, предизвестява някогашният висш главнокомандващ съюзническите сили на НАТО в Европа.

Бившият американски адмирал Джеймс Ставридис, който ръководеше силите на алианса на Стария континент между 2009 и 2013 година, сподели пред " Политико ", че ескалацията в морето - в това число абордажа на турски транспортен съд миналата неделя - може да принудят сътрудниците на Киев да се намесят, с цел да предотвратят парализиране на стопанската система на Украйна.

„ Действията на Русия в интернационалните води на Черно море основават действителен риск това да ескалира до война в морето сред НАТО и Руската федерация “, сподели Ставридис. НАТО, продължи той, „ няма да даде всякакви оръжия и пари за Украйна, единствено с цел да гледа по какъв начин Русия удушава стопанската система им с противозаконна обсада “.

Във вторник съветското министерство на защитата удостовери, че негови сили са дали предупредителни изстрели, преди да се качат на борда на Şükrü Okan, товарен транспортен съд под флага на Палау, който украинският външен министър разпознава като турски. Проверката беше осъществена в югозападно Черно море, край крайбрежията на Турция, членка от " тежка категория " на НАТО. Ставридис разкритикува тактиката като „ равнозначна на пиратство “. Кремъл поставя по-големи старания, с цел да подкопае търговията сред Украйна и останалата част от Европа.

„ Ако Русия да завзема кораби или се пробва да ги сплаши, считам, че е евентуално НАТО да отговори, като поддържа филантропичен кулоар за мореплаване “, сподели Ставридис. Алиансът би могъл да пази кораби, които отиват и се връщат от украинското пристанище Одеса „ с бойни самолети на НАТО над главите им и вероятно военни кораби на НАТО в конвой “.

Напрежението в Черно море ескалира фрапантно, откакто Русия едностранно се отдръпна от договорката за зърно на Организация на обединените нации през юли и предизвести, че корабите, пътуващи до украинските пристанища, могат да се преглеждат като военни цели. В отговор Украйна сподели желанието си да нападна съветския енергиен експорт с морска офанзива с дрон против танкер и разгласи водите към черноморските пристанища на Русия за „ регион на боен риск “ от 23 август.

В отговор на съветското отдръпване от зърнената договорка генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг упрекна Русия в „ рискови и ескалиращи дейности в Черно море “, частично и по отношение на бомбардировките на Русия над украинските пристанища. НАТО добави, че " ускорява наблюдението и разузнаването в региона на Черно море, в това число с морски патрулни самолети и дронове ".

Ставридис твърди, че поддръжката от страна на членовете на НАТО, граничещи с Черно море, а точно Турция, Румъния и България, би означавала, че „ съветският черноморски флот ще бъде надминат във военно отношение “.

Турция прикани Русия да се причисли още веднъж към договорката за зърно и нейният Съвет за национална сигурност съобщи, че напрежението в Черно море „ не е в интерес на никого “. Съобщава се, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с Путин в края на месеца, като търговията със зърнени култури евентуално ще бъде на дневен ред.

До отдръпването на Русия 32,9 милиона тона годишна продукция са напуснали безвредно черноморските пристанища на Украйна, предотвратявайки риска от апетит в по-бедните страни. Руският президент Владимир Путин сподели, че държавното управление му ще " откаже да удължи " това съглашение, вместо да избере да дава зърно гратис на избрани африкански страни.

След този ход въоръжените сили на Москва удариха украински хранилища за зърно по крайбрежието на Черно море, унищожавайки съгласно известията 60 000 тона храна. Русия също неведнъж е удряла с ракети украинските речни дунавски пристанища Рени и Измаил, единствено на няколкостотин метра от границата с членката на НАТО Румъния. Министерството на защитата на Москва предизвести, че „ всички плавателни съдове, които плават във водите на Черно море към украинските пристанища, ще бъдат обсъждани като евентуални превозвачи на военни товари “.

Въпреки това Киев разгласи " краткотраен кулоар " за морския трафик от южните си пристанища, позволявайки на кораби, които са били затворени в пристанище от седмици, да навлязат в интернационалните води. В сряда министърът на инфраструктурата Александър Кубраков разгласи, че първият транспортен съд, контейнеровоз под флага на Хонконг, е отплавал макар опасността от Москва.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР