Москва още преди много години предлагала на Вашингтон да открият

...
Москва още преди много години предлагала на Вашингтон да открият
Коментари Харесай

Защо САЩ нямат за паритет четвърто консулство в Русия?

Москва още преди доста години предложила на Вашингтон да открият четвърто генерално консулство на територията на РФ за опазване на паритета, споделила в предаване по телевизия „ Россия-1 ” формалният представител на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова. Предложението обаче не било признато от Държавния департамент. Сега Съединени американски щати имат единствено три дипломатически задачи в РФ – Санкт Петербург, Екатеринбург и Владивосток, до момента в който Русия има четири генерални консулства: Ню Йорк, Сан Франциско, Сиатъл и Хюстън. Някога по времето на Съветския съюз Съединени американски щати също имали четвърто консулство, само че то останалона територията на Украйна.

Вестник „ Коммерсант” към този момент заяви, че американските управляващи могат да изискат Русия за закрие едно от консулствата на американска територия. Това безспорно ще затрудни съветските управляващи, тъй като в Съединени американски щати обитават доста повече руснаци, в сравнение с са американците в Русия, които ще се нуждаят от консулски услуги.

Очаква се също по този начин до 1 септември Вашингтон да ограничи свободното придвижване на съветските дипломати от ниското и междинното равнище по територията на Съединени американски щати от въведените при Обама настоящи 25 благи (40 км) на 10-15 благи (16-24 км). Вероятно ще бъде въведена процедура по нотификация, съгласно която чиновниците от съветските дипломатически задачи ще би трябвало да уведомяват Държавния департамент за желанията си да пътуват отвън избрания периметър.

Мария Захарова също по този начин декларирала, че тези ограничения на Вашингтон няма да обиден двустранното съдействие сред двете страни, тъй като то към този момент съвсем не съществува.

Редакция БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР