Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала

...
Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала
Коментари Харесай

Важните новини във ФАКТИ на 30 юни


Москва обмисля разкъсване на дипломатическите връзки с България поради абсурда с изгонените 70 съветски дипломати. Това съобщи посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова за " По света и у нас ".

Русия дефинира дейностите на държавното управление като невиждани, съобщи Българска национална телевизия. Посланик Митрофанова е била призната в българското Външно министерство през днешния ден, където с вербална нота е настояла за отдръпването на решението за експулсиране на дипломатите.

Отношенията сред България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от огромно значение за ориста на страната ни в исторически проект. Ние почитаме съветския народ и ценим нашите културни, исторически, обществени и търговско-икономически връзки.

Заради това, макар че българското наличие в нашето посолство в Русия наброява едвам 12 души, Руското посолство в България ще има опцията да резервира 43-ма свои чиновници, според решението, взето от българското държавно управление през вчерашния ден.

Външният министър Теодора Генчовска изясни, че тя не е подписвала нотата за изгонването на 70 съветски дипломати.

На въпрос чие е това решение, тя сподели: „ Обърнете се към премиера”.

Външният министър Теодора Генчовска дойде напряко от летището в Народното събрание.

Там бе призован Председателски съвет поради нотата на съветския посланич Елеонора Митрофанова. С нея се желае ултимативно отвод от прогонването на 70 дипломати от посолството на Руската федерация, в противоположен случай Москва паши да закрие задачата си тук и по този начин да скъса дипломатически връзки със София.

Президентът няма да свика Консултативен съвет по национална сигурност поради изгонените съветски дипломати, както настояха от левицата. Това заяви Румен Радев.

" Заседание на КСНС не може да анулира взето към този момент решение на държавното управление в оставка. Да припомня, че органът, който управлява Министерски съвет, е българският парламент ", посочи президентът.

Той посочи, че в президентската институция не е постъпвал отчет от ДАНС за съветските дипломати.

Предвидената държавна помощ от 25 стотинки за литър гориво ще се предлага във всички обекти на членовете на Българската петролна и газова асоциация 3 дни, откакто обновеният бюджет бъде оповестен в Държавен вестник, оповестяват от асоциацията. От там показват, че ще се съобразят със законоустановената процедура.

Поради забавянето на актуализацията на бюджета в Народното събрание държавната помощ няма да се приложи директно от 1 юли 2022 година, както бе планувано в плана.

Бюджетът се одобри, Народното събрание прояви отговорност. Това разяснява в Народното събрание финансовият министър в оставка Асен Василев.

Депутатите одобриха актуализацията на бюджета, в която са заложени обезщетенията за бизнеса, за работещите родители и за тавана на държавния дълг.

Без разногласия бяха признати предложенията за нарастване на тавана на държавния дълг - от 7.3 милиарда лева до 10.3 милиарда лева.; за взимане на държавно обезпечени заеми от " Булгаргаз " и " Булгартансгаз ", както и за въвеждането на отстъпка от 25 стотинки на литър на ниска цена гориво.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР