Москва обмисля намесаРублата поскъпва спрямо долара до най-високото си ниво

...
Москва обмисля намесаРублата поскъпва спрямо долара до най-високото си ниво
Коментари Харесай

Рублата поскъпва спрямо долара до 7-годишен връх

Москва обмисля интервенция

Рублата нараства по отношение на $ до най-високото си равнище от юли 2015 година, разширявайки ралито, което разтревожи Руската централна банка, оповестява.

Силната валута може да подкопае конкурентоспособността на локалния експорт и държавните финанси.

Валутата нараства с 1,7% до 55,44 рубли за $, увеличавайки напредъка си през тази година до 35% - най-големият измежду кошница от задгранични валути, проследявана от Bloomberg. Ръстовете стават факт даже откакто централните банкери намалиха главните лихви с общо 1,050 базисни пункта и разхлабиха финансовия надзор, който беше натрапен в отговор на западните наказания.

 Цената на

Цената на рублата доближи нов връх по отношение на $ макар всички старания на централната банка. Графика: Bloomberg

Ралито провокира разногласия на най-високо равнище измежду представителите на съветското държавно управление и централните банкери в понеделник. Вицепремиерът Андрей Белоусов съобщи, че управляващите разискват интервенция в обменния курс на рублата и приоритизират икономическия напредък. Това изисква „ оптимално “ равнище на рублата от 70-80 рубли за $, изясни той.

Часове след изявлението на Белоусов централен банкер предизвести за провокациите от смяна на политиката за намаляване на рублата.

„ Ако се приложат, каквито и да е хрумвания, свързани с обменния курс, непроменяемо ще доведат до намаляване на успеваемостта и загуба на суверенитета на провежданата икономическа политика “, разяснява заместник-управителят на централната банка Алексей Заботкин.

Бившият финансов министър на Путин – Алексей Кудрин, уточни, че Русия евентуално няма да премине към интервенция в курса на рублата. Междувременно анализатори настояват, че управляващите нямат дейно средство, с което да повлияят на валутата, даже и да желаят да го създадат.

Би било политически невероятно задгранични жители да получат позволение да продават активи, счита Дмитрий Полевой, икономист в Locko Bank.

Проклятие за приходите

Ралито при рублата стартира малко след съветската инвазия в Украйна.

Войната в началото докара до обезценяване на валутата до рекордно ниско равнище от 121,5275 рубли за $ на 10 март, откакто Съединени американски щати и Европа започнаха ограничения за изолирането на страната от интернационалната финансова система. След като Москва наложи условие на експортьорите за наложителни валутни продажби и принуди някои купувачи на енергийни артикули да заплащат в рубли, придвижванията при валутата се обърнаха и тя нарастна със 118% по отношение на $.

Въпреки че това оказа помощ на Русия да избегне валутна рецесия, обстановката се трансформира в възходяща паника за централната банка, защото тя подкопава приходите от експорт в локална валута и прави стоките на страната по-скъпи в чужбина. Банката отговори с поредност ограничения за разхлабване.

Ръстът в цената на рублата продължава все пак, помрачавайки упованията на трейдърите за цялостно унищожаване на финансовия надзор и ограниченията за поощряване на потребителското търсене и икономическия напредък.

Рублата нараства с 0,8% до 55,9525 рубли за $ малко преди 16:00 часа българско време.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР