Москва не може да констатира нещо многообещаващо и някакви пробиви

...
Москва не може да констатира нещо многообещаващо и някакви пробиви
Коментари Харесай

Песков каза, че Москва не отбелязва сериозни пробиви в преговорите с Киев

Москва не може да установи нещо многообещаващо и някакви пробиви в договарянията сред Руската федерация и Украйна, следва още доста дълга работа. Това сподели пред публицисти прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, отговаряйки на въпрос за договарянията сред Русия и Украйна, които се организираха предния ден в Истанбул, предава ТАСС.

" Първо, моят сътрудник (Владимир) Медински ще изясни в допълнение, през днешния ден той ще го направи. Второ, позитивното е, че украинската страна най-малко стартира да формулира съответно и да записва на хартия това, което предлага. Досега ние не успявахме да реализираме това. Това е позитивен фактор, " сподели представителят на Кремъл. " Що се отнася до останалото, дано го кажем по този метод, не можем да заявим нищо доста обещаващо, нито каквито и да е пробиви, все следва доста и доста дълга работа ".

Отговаряйки на въпроса дали съветският президент Владимир Путин възнамерява диалог с Медински за договарянията, извършени в Истанбул предния ден, Песков посочи: " Какво си представяте? Представяте ли си, че нашата делегация е водила договаряния и не е докладвала на президента? ". В отговор на уточняващ въпрос дали Медински е докладвал на президента за резултата от срещата, Песков се пошегува: " Е, какво мислите? Не, той си е замълчал... " и предложи да се премине към други въпроси.

Коментирайки обстоятелството, че договарянията в Истанбул са траяли един ден, а не два, Песков сподели, че " договарянията се състояха, завършиха, делегациите отидоха в центровете си, с цел да съгласуват и изравняват позициите ".

Представителят на Кремъл не разяснява нюансите на предишните договаряния, по-специално предложенията на Киев за лист със страни - гаранти за вероятно съглашение, както и за решение на въпроса за Крим и Донбас по невоенен метод. " Няма да нахлуем в Крим, той е част от Руската федерация ", иронично отвърна Песков. " Според нашата конституция не можем да обсъждаме с никого ориста на териториите на Руската федерация, ориста на съветските райони, това е изключено. "

Припомняме, че на договарянията в Истанбул през вчерашния ден Украйна предложи да одобри безпристрастен статут в подмяна на гаранции за сигурност.

Предложенията ще включват също 15-годишен интервал на съвещания по отношение на статута на анексирания Крим, като те могат да влязат в действие единствено при положение на цялостно преустановяване на огъня, обявиха договарящите пред кореспонденти в Истанбул.

Това са най-подробните и съответни оферти, които Украйна е сложила обществено досега. Те също по този начин предвиждат гаранции за сигурност в сходство с член 5 на НАТО по отношение на груповата защита. Полша, Израел, Турция и Канада биха могли да бъдат измежду евентуалните гаранти за сигурност.

От своя страна съветският основен договарящ Владимир Медински разгласи по време на конференция, че първият ден на договарянията сред Украйна и Русия е бил градивен.

Руската федерация в Истанбул получи ясно дефинирана позиция от Украйна, съобщи той и добави, че Русия ще предприеме " стъпки за деескалация на спора с Украйна ". Медински акцентира, че намирането на компромис и бързата работа по контракта е от значително значение.

По-късно през нощта в рамките на станалото обичайно среднощно обръщение на украинския президент Володимир Зеленски съобщи:  " Сигналите, които чуваме от преговорната маса, могат да се нарекат позитивни, само че те не заглушават гърмежа на съветските снаряди.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР