Москва и Вашингтон попаднаха в капана на Ердоган. Турците отново

...
Москва и Вашингтон попаднаха в капана на Ердоган. Турците отново
Коментари Харесай

Гледна точка от Русия: Ердоган опитва да си играе и с Москва, и с Вашингтон

Москва и Вашингтон попаднаха в клопката на Ердоган. Турците още веднъж започнаха да флиртуват с Москва и Вашингтон по въпросите на военно-техническото съдействие. В рамките на един ден Анкара съумя да сложи под въпрос доставката на втора партида системи за Противовъздушна отбрана С-400 и прикани Съединени американски щати да обсъдят продажбата на изтребители F-35 в Турция. Според специалисти, Реджеп Ердоган по този метод се пробва да употребява несъгласията сред двете страни, които са принудени да се примирят с това, разяснява съветският вестник " Взгляд ", представен от Агенция " Фокус ".
Турското държавно управление се замисли дали да забави доставката на втората партида зенитно-ракетни системи С-400 " Триумф ". Това заяви в понеделник ръководителят на секретариата на турската отбранителна индустрия Исмаил Демир. Според него забавянето може да бъде обвързвано с договаряния за трансфер на технологии и споразумяване на взаимното им произвеждане. В същото време Демир означи, че втората фаза на доставката на С-400 може да бъде осъществена до края на 2020 година
„ За втората фаза на доставките на С-400 имаме календар за идната година. В този случай, за разлика от първия стадий, приказваме за взаимно произвеждане и трансфер на технологии. Съвместното произвеждане може леко да промени планувания календар, като го измести малко по-далече във времето, евентуално до края на 2020 година “, съобщи Демир и добави, че сред Москва и Анкара текат механически съвещания по отношение на опцията за отчасти произвеждане на съставни елементи на С-400 в Турция.
Освен това Демир по-рано тази заран разгласи желанието на Турция да възобнови договарянията с Вашингтон за доставката на американски изтребители F-35. Той добави още, че Анкара не е съгласна „ с изказванията, че F-35 и С-400 не могат да бъдат в една и съща страна “. " Ние не виждаме проблеми от правна позиция ", сподели Демир, само че за всеки случай добави, че Анкара обмисля предлагането на Москва да закупи съветски изтребители.
Изданието напомня, че през юли, по отношение на придобиването от Турция на съветския зенитно-ракетен комплекс С-400, Съединени американски щати оповестиха прекратяването на по-нататъшното присъединяване на Анкара в програмата F-35. В допълнение, Камарата на представителите на Съединени американски щати поддържа законопроекта за глобите против Турция.
Отношенията сред Анкара и Вашингтон се обостриха в допълнение, откакто Турция стартира военната интервенция „ Извор на мира “ в северната част на Сирия и по-късно подписа по този начин наречените „ Сочински съглашения “ с Москва, което даде опция за доста нормализиране на обстановката в този район. И до момента в който в Европа обсъждаха разединение в НАТО, Русия съумя прибързано да приключи доставката на всички съставни елементи на С-400 в Турция. В резултат на това Съединени американски щати отмъстиха на Анкара за придобиването на системите С-400 и за руско-турското съглашение за Сирия, подготвяйки наказания против управлението на републиката и признавайки арменския геноцид. А това от своя страна навреди на възприятията освен на ръководещата класа на Турция, само че и на локалната интелигенция.
Според Андрей Кортунов, общоприет шеф на Руския съвет по външни работи, това положение принуждава турското държавно управление и президента Ердоган персонално да стартират да търсят взаимни отстъпки с Вашингтон.
„ В изказванията на Анкара по отношение на С-400 и F-35 излиза наяве, че те не желаят да изострят разногласието си със Съединени американски щати, тъй като това заплашва Турция с неприятни стопански и политически последствия. Следователно Ердоган въпреки всичко ще търси някакъв компромис с Тръмп “, сподели Кортунов пред вестник „ Взгляд “.
„ От друга страна, турците в действителност желаят да създават С-400 дружно с Русия. Но в случай че съдим по мненията, които получаваме от нашите държавни структури, Москва не харесва тази концепция. Освен това зад С-400 има дълга редица други купувачи и в случай че турците откажат системите, ще намерим къде да ги сложим ", допуска събеседникът.
Следователно, продължава специалистът, Ердоган може да се отдръпна от договорката със С-400 със относително дребни загуби на репутацията. „ Но двете страни (Турция и САЩ) имат различия освен във връзка с военната техника, само че и във връзка с обстановката в Сирия като цяло и по-конкретно във връзка с кюрдите, връзките в НАТО и икономическите въпроси “, напомни политологът.
„ Освен това във Вашингтон от ден на ден се чуват отзиви, че Ердоган се трансформира в властнически водач. И в такава обстановка, несъмнено, желанието на Ердоган да възобнови договарянията за F-35 резервира известна независимост на маневриране ", сподели Кортунов.
Според специалиста турският водач ще маневрира сред ползите на Москва, Вашингтон и страните от НАТО най-малко до президентските избори в Съединени американски щати, които са планувани за ноември 2020 година
„ Все още не се знае дали Тръмп ще завоюва изборите или не. И в случай че той завоюва, не се знае каква ще бъде неговата политика по-късно. Следователно, множеството страни, в това число Турция, в този момент имат изчаквателна тактичност. Ердоган е малко евентуално да седи дълго на два стола. Но до идващите избори в Съединени американски щати това е напълно реалистично “, сподели Кортунов.
В същото време шефът на Центъра за проучване на Близкия Изток и Централна Азия Семьон Багдасаров има вяра, че Ердоган може да употребява несъгласията сред Русия, Съединени американски щати и други страни от НАТО безпределно.
„ Ердоган е един от най-могъщите и хитри политици на нашето време. Защото всички ще го търпят още дълго време. И в този момент той доста ловко употребява несъгласията на международните сили в Сирия, с цел да реши личните си проблеми “, сподели Багдасаров пред вестника.
В същото време специалистът прикани съветското управление да не споделя с Турция технологиите за произвеждане на комплексите С-400. „ Много сме помогнали на Турция в историята, единствено спомнете си 20-те и 30-те години. И тогава по време на Втората международна война милионни армии бяха до нашите граници. Ето за какво би трябвало да бъдем деликатни тук “, добави Багдасаров.
Той напомни, че " на Ердоган може доста да му се размине ", защото Русия е заинтригувана от осъществяване на планове като " Турски поток " и построяването на АЕЦ " Аккую ".
„ Американците също виждат държанието на Ердоган и в Белия дом то провокира отвращение. Но те също би трябвало да си затварят очите доста, поради ролята и тежестта на Турция в НАТО. Но Турция няма да бъде изключена от съюза. Първо, Анкара няма да желае да си тръгне оттам; и второ, те няма да желаят да я пуснат от блока. Затова всички ще би трябвало да търпят Ердоган до промяната на властта в Турция “, приключи Багдасаров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР