Москва и Анкара пускат най-големия международен газов хъб. Проектът е

...
Москва и Анкара пускат най-големия международен газов хъб. Проектът е
Коментари Харесай

“Газов Джакпот”: Как Европа се изплаши от амбициозния проект на Русия и Турция

Москва и Анкара пускат най-големия интернационален газов хъб. Проектът е утвърден от “Ботас ”, компания, занимаваща се с тръбопроводи за недопечен нефт и природен газ, и енергийната борса “Епиас ”. Европейски Съюз е угрижен: на хоризонта се задават имиджови и стопански загуби. Какви изгоди ще получат Русия и Турция и от какво се опасяват в Европа?

Защо го строят

Владимир Путин предложи построяването на още един газопровод и хъб в допълнение към „ Северен поток “ на форума „ Руска енергийна седмица “. От Турция горивото ще отива в трети страни, най-вече в европейските, стига да желаят.

Както съобщи министърът на енергетиката и естествените запаси на Турция Фатих Дьонмез в края на октомври, работата към този момент е почнала.

„ Винаги сме имали за цел да станем газов център “, акцентира той.

Хъбът е разпределителен обект, обвързван с инфраструктурни уреди. Там тече газ и там се образува цената му.

Рядък късмет

Както означиха в " Газпром ", планът е преференциален за всички - и за Москва, и за Анкара, и за Брюксел. Това сочат и анализаторите.

„ Турция ще завоюва доста повече от преноса от Русия към Европейския съюз, в сравнение с в този момент, макар че, несъмнено, това не може да се смята за пълностоен сурогат на „ Северен поток “: потенциалът на всеки от тях е 55 милиарда кубически метра. На “Турски поток ” е 31,5, на „ Син Поток ” – 16 “, изяснява Леонид Хазанов, самостоятелен промишлен специалист.

Заместник-генералният шеф на Фонда за национална енергийна сигурност Алексей Гривач напомня, че турците " въртят доста десетилетия концепцията за хъб ". Сега фантазиите им могат да се осъществен.

" Турция ще удари газовия джакпот - ще обезпечи доставки за Европейския съюз освен от Русия, само че и от Азербайджан, Иран и Туркменистан ", прибавя Леонид Хазанов. " Това обаче ще изисква много огромни вложения, които държавното управление и локалните петролни и газови компании би трябвало да намерят отнякъде ”, прецизира специалистът.

" Обезличен " газ

Ако планът бъде осъществен, Русия ще изпрати част от суровините в Европа, макар отрицателната политическа обстановка, европейците ще получат газ в " безлична " форма: в последна сметка не се споделя от кое място е пристигнал на комерсиалната площадка. Разбира се, Европейски Съюз ще понесе избрани удари по имиджа, само че ще купува по-евтино от ВПГ.

Не са изключени и стратегически загуби. Така да вземем за пример има риск Германия да отстъпи статута на най-големия газов хъб в Европа на Турция.

Европейски Съюз е угрижен за плана и твърди, че няма да купува съветски газ за нищо на света. Министърът на индустрията и търговията на Чешката република Йозеф Сикела призна в изявление за турските медии, че вносът на нефт и газ провокира съществени несъгласия в Европа, изключително във връзка с Русия. " Ясно е от кое място идва този газ. Предполагам, че Европа няма да го купува ", сподели той.

Имат избор

Експертите считат желанието на Европейски Съюз за нашарване на енергийните доставки като един от рисковете за новия хъб. Според оценките на " Газпром " от 1 януари до 15 октомври изпомпването за Европа е намаляло с 41,4 % (с 63 милиарда кубически метра) в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Според някои прогнози през 2022 година корпорацията може да загуби към половината от износа си за европейските страни.

„ Наистина има проблем с неналичието на търсене на ненужно гориво и средиземноморският хъб може да го реши “, споделя Николай Неплюев, икономист и частен капиталов съветник. Въпросът обаче е в позицията на Европейски Съюз - какъв брой мощно е желанието за в допълнение ограничение на вноса на газ от Русия.

Съединените щати ще продължат да оказват напън върху Европа. Те въобще не се нуждаят от подобен център: в този момент 70% от американския експорт на полутечен природен газ отива за европейския пазар. Вашингтон ще се опита да повлияе на държавните управления, в това число със наказания, допуска Хазанов.

Податливостта на Брюксел зависи от персоналния интерес от постоянни доставки на гориво и влошаваща се икономическа обстановка.

Тази зима не се чака задълбочаване на рецесията: на практика всички европейски газови складове са цялостни. Въпреки това Фатих Бирол, началник на Международната енергийна организация, предизвести, че идната година обстановката може да бъде доста по-лоша. Европа като цяло е изложена на риск да загуби съветския тръбопроводен газ от декември - Москва няма да продава гориво, в случай че бъде въведен таван на цените. В резултат на това, съгласно изчисленията на МАЕ, през февруари хранилищата ще бъдат на практика празни - няма да останат запълнени повече от 20%. И това е даже в случай че се резервира настоящето равнище на импорт на ВПГ, което е повишено с 65 % за осем месеца.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР