Москва готви провеждането на референдум в Запорожка област за присъединяване

...
Москва готви провеждането на референдум в Запорожка област за присъединяване
Коментари Харесай

Москва готви референдум в Запорожка област за присъединяване към Русия

Москва готви провеждането на референдум в Запорожка област за присъединение към Русия.

Назначеният от Путин губернатор на отчасти окупираната област в Южна Украйна желае референдумът да се състои на 11 септември, съобщи ТАСС.

Според Института за проучване на войната обаче допитванията в Запорожка област и в прилежащата Херсонска област евентуално ще бъдат забавени поради развиването на обстановката на терен.

Ръководителят на военно-гражданската администрация на Запорожка област Евгений Балицки загатна 11 септември в оповестено през днешния ден изявление за съветския вестник " Известия ". Назначеният от Москва служител напомни, че на тази дата в Русия ще бъдат създадени районни и локални избори.

" Засега ние де юре не сме Русия. Но, несъмнено, доста бихме желали това ", сподели Балицки, отговаряйки на въпрос за опцията за производство на референдум за 11 септември.

Институтът за проучване на войната обаче написа през днешния ден във всекидневната си сводка за войната в Украйна, оповестена на сайтму, че съветските окупационни управляващи евентуално ще отсрочат допитванията в Запорожка и Херсонска област, защото Кремъл трансформира проектите си поради развиването на обстановката на терен.

Базираният във Вашингтон американски мозъчен концерн загатва съответно детонациите в съветска военновъздушна база в Крим във вторник.

Русия анексира украинския полуостров, южно от Херсонска област, след подобен референдум през 2014 година

Причината за гърмежите в базата " Саки " не е изяснена и има спорни информации. Според съветското министерство на защитата детонациите са резултат от неспазване на разпоредбите за пожарна сигурност. Властите в Киев не са поемали отговорност за хипотетична офанзива, само че има такива подмятания от украински източници.

По-рано Институтът за проучване на войната бе загатнал като допустима дата за референдумите в Запорожка и Херсонска област точно 11 септември, когато е обединен ден за гласоподаване в Русия.

В понеделник Балицки разгласи, че е подписал заповед за образуване на такова допитване. Съобщавайки новината на форума " Ние сме дружно с Русия " в окупирания от съветските въоръжени сили град Мелитопол, той обаче не посочи за по кое време ще бъде плануван референдумът.

От началото на нашествието си в Украйна Русия е превзела 72-73 % от Запорожка област, отбелязва ТАСС. Украинските въоръжени сили резервират контрола си върху районния център град Запорожие, където живее близо половината от популацията на региона. Назначените от Русия окупационни управляващи към този момент са основани в Мелитопол.

Руските въоръжени сили управляват напълно Херсонска област от средата на март, показва ТАСС.

Руските системи за Противовъздушна отбрана осуетиха украински офанзиви против Енергодар и Запорожката АЕЦ

Руските системи за противовъздушна отбрана(ПВО) осуетиха украински офанзиви против град Енергодар и Запорожката АЕЦ, обявиха съветските окупационни управляващи в украинската Запорожка област, съобщи Ройтерс, като се базира на ТАСС и РИА Новости.

Системите за Противовъздушна отбрана отразиха през нощта и тази заран всички опити на украинските въоръжени сили да нападат Енергодар и Запорожката АЕЦ с бойни дронове и тежка артилерия, съобщи представителят на окупационните управляващи Владимир Рогов.

В ефира на съветския " Първи канал " той добави, че украинските управляващи готвят огромна провокация на територията на Запорожката АЕЦ, с цел да шантажират Европа със опасността от нуклеарна злополука.

Русия има проблеми с износа на оръжия поради войната в Украйна

Широкомащабната експанзия на Руската федерация против Украйна нанесе обилни вреди на съветския военнопромишлен комплекс. Това демонстрират данни на английското разузнаване, заяви в Туитър министерството на защитата на кралството, представено от Укринформ.

" Русия надали ще може да извърши някои поръчки за бойни бронирани машини за експорт заради извънредно огромното търсене на такива машини за личната ѝ войска в Украйна и засиленото въздействие на западните наказания ", показва ведомството.

Британското министерство дава образец със случай, в който Москва не е съумяла да извърши такава поръчка. Неотдавна Беларус е съобщила детайлности за нов осъвременен главен военен танк Т-72Б. Минск евентуално е създал това различно решение вместо програмата за трансформация на Т-72Б, контрактувана по-рано с съветската държавна компания " Уралвагонзавод ".

" Русия от дълго време подрежда (продукцията на) отбранителната си индустрия измежду най-важните си износни пера, само че военнопромишленият ѝ капацитет е подложен сега на доста напрежение, а доверието към огромен брой оръжейни системи е подкопано поради неприятните резултати на съветските войски във войната в Украйна ", заключава ведомството.

През последния месец напредването на съветските сили в Източна Украйна бе минимално, припомня Укринформ.

Посланикът на Китай в Москва поддържа причините на Русия за войната в Украйна

Посланикът на Китай в Москва Чжан Ханхуей поддържа причините на Русия за нашествието ѝ в Украйна, съобщи Ройтерс.

Той упрекна Съединените щати, че са " натикали в ъгъла " Русия с няколкото разширявания на военния съюз НАТО след края на Студената война и поддръжката си за присъединението на Украйна към Европейския съюз.

" Крайната цел (на САЩ) е да изтощят и смачкат Русия с продължителна война и тоягата на глобите ", сподели Чжан.

Ройтерс дефинира изказването му като мощна поддръжка за Русия от страна на Китай.

През последните години двете страни все по-открито оспорват доминирания от Запада международен ред. Китай не е подкрепил обществено нашествието на Русия в Украйна, само че не я и осъди, а негови публични изказвания загатнаха за косвена поддръжка.

В началото на февруари съветският президент Владимир Путин бе в Пекин, където се срещна с китайския си сътрудник Си Цзинпин, броени дни преди началото на войната.

Сателитни фотоси демонстрират вредите по военновъздушната база в Крим

Сателитни фотоси демонстрират огромни вреди и няколко унищожени съветски бойни самолета във военновъздушна база в Крим след детонациите по-рано тази седмица, заяви Би Би Си.

Базата " Саки " в западната част на анексирания от Русия украински полуостров беше разтърсена от поредност гърмежи във вторник. Един човек почина.

Украйна не е поела отговорност, само че новите доказателства, забележими на сателитните фотоси, загатват, че става дума за целенасочена офанзива, отбелязва Би Би Си.

Фотографиите, направени и предоставени от американската компания " Планет лабс " (Planet Labs), демонстрират огромни обгорели площи след породените от детонациите пожари.

Основните писти на военновъздушната база наподобяват непокътнати, само че най-малко осем самолета са развалени или унищожени, като на фотосите ясно се виждат няколко кратера. Повечето от тях са в избрана зона, където огромен брой военни самоти са били паркирани навън - надалеч от прикритието на хангарите.

Снимките след гърмежите, направени от компанията " Планет лабс ", която следи стотици сателитни канали над Украйна, са първото без значение удостоверение, че базата може да е понесла вреди. Досега детайлностите за степента на влияние на детонациите върху базата бяха нищожни.

Все още няма информация за това по какъв начин се стигнало да вредите в базата и какво ги е предизвикало, показва Би Би Си.

Русия твърди, че детонациите са били породени от детониране на муниции поради неспазване на разпоредбите за пожарна сигурност.

Според военновъздушните сили на Украйна десетки съветски военни самолети са били унищожени при гърмежите.

Русия отхвърли да са били нанесени вреди на нейни самолети. Новите фотоси обаче демонстрират, че нейните изказвания не са правилни, отбелязва Би Би Си.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР