Морските ни курорти се напълниха с туристи, макар и за

...
Морските ни курорти се напълниха с туристи, макар и за
Коментари Харесай

Българи напълниха родните курорти

Морските ни курорти се изпълниха с туристи, въпреки и за месец. От средата на юли доникъде на август множеството хотели нямат свободни места и са напълно заети, описват за “Труд” туроператори. По-голям е напорът на юг от Слънчев бряг, където по традиция избират да почиват българите. Тенденцията бе същата и през предишното лято, когато общини като Царево даже осъществиха растеж, макар рецесията, подбудена от пандемията. Именно поради огромния интерес към градчетата, курортите и къмпингите от Несебър до Ахтопол и през тази година притежателите на хотели, къщи за посетители, каравани и вили подвигнаха цените на офертите си за най-търсените месеци - юли и август, приблизително с 20 на 100 още при започване на сезона, написа “Труд”, като се базира на представители на туристически организации.

Това обаче не стопира феновете на плажовете по южното Черноморие и в следствие линиите се изпълниха съвсем “до дупка”. През това лято намирането на свободен шезлонг след 8 сутринта в Поморие, Китен и Несебър е същински пъкъл, описаха летовници. Ако искаш да събираш загар под чадъра или си с дребни деца и това е неотложно, ранното ставане е наложително, безапелационни са препатили почиващи. Резервирането на шезлонгите става още в 6 сутринта, а към 8 вероятно има места единствено на най-отдалечените места от морето.

В 9 да намерите свободен чадър или шезлонг, място на свободния плаж или къде да паркирате колата си наоколо до линията е съвсем задача невъзможна, безапелационни са плажуващи в най-предпочитаните южни курорти. Това естествено поражда неприятни обстановки като разногласия за чадъри и шезлонги или ранно ставане и спане на плажа с облекла и хавлии, с цел да се резервира място за горещите часове денем. При това цените на шезлонгите точно на най-предпочитаните плажове не бяха понижени, за разлика от предходното лято.

По Северното Черноморие няма сходен проблем с пренаселване на плажовете и има място за всички, искащи да събират загар до морето. В Слънчев бряг и курортите на север от него и през тази година се намират преференциални предложения за почивка, освен това с понижение от 15-20 на 100 спрямо предишния летен сезон. Все отново на всички места по Черноморието сезонът е в разгара си и свободни места в хубавите места за настаняване се откриват все по-трудно. За разлика от други години, когато българите главно почиваха през август, в този момент всичко е заето още от средата на юли, а свободни места в хотелите има след 8-10 август.

Сред аргументите за огромния интерес към българското Черноморие през тази година е и продължаващата зараза от COVID-19 в света. Мерките за ограничение на вируса направиха пътуванията в чужбина по-трудни и по-несигурни, по тази причина и огромна част от българите избират да пътуват или до близки дестинации като Гърция и Турция, или да прекарат ваканцията си на родното море. Все отново би трябвало да се има поради, че въпреки и добър сезонът през това лято се обрисува като доста къс, а в националните курорти обстановката надалеч не е толкоз цветуща. Част от хотелите не са отворили и през този сезон, а в тези, които работят и в този момент има свободни места. Трудно се намира и личен състав, по тази причина макар интереса, част от местата за настаняване или обособени крила на хотелите не работят, изясняват от бизнеса.

Българите са главните туристи на родното море, само че въпреки всичко с изключение на тях у нас почиват румънци, поляци, чехи и унгарци. Основните непознати туристи през това лято в родните курорти са румънци, които влизат в страната свободно, без условие за ваксина, антигенен или PCR тест. Затова и северните ни съседи идват у нас освен за дълги летни ваканции, само че и за няколко уикенд почивки през сезона. Повечето от тях избират да пътуват със лични коли и да се настаняват самостоятелно, само че не липсват и проведени рейсове. Сред другите непознати посетители, чиято тирада може да се чуе по Черноморието, са поляци, чехи и унгарци. Германци съвсем няма, а англичани и ирландци липсват изцяло, откакто страните им бяха включени в “червения списък” от българското здравно министерство и те не се позволяват у нас даже с тест или ваксина.

Руските туристи, които идват в България през това лято, са главно притежатели на жилища по морето или техни близки, които идват с постоянните самолетни линии, защото чартърните полети бяха спрени още през май и по този начин и не бяха обновени. Украинските посетители също са по-малко през това лято и идват у нас главно със личен превоз или рейсове. Заради неналичието на туристи от обичайните им пазари като Германия или Англия хотели по морето, които преди години работиха единствено с непознати туристи и се продаваха посредством интернационалните туроператори на правилото “пълно -празно” (резервира се цялата база, без значение какъв брой ваканции на туристи се продадат), към този момент се оферират и за български посетители. Освен сънародниците ни, които живеят у нас непрекъснато, измежду другата съществена група туристи по морето са и българите, живеещи зад граница и техните фамилии.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР