Болест, причинена отрядка месоядна бактерия“, която може да убие хора

...
Болест, причинена отрядка месоядна бактерия“, която може да убие хора
Коментари Харесай

Рядка „месоядна бактерия“ в Япония след COVID-19: Убива в рамките на 48 часа

Болест, породена отрядка „ месоядна бактерия “, която може да убие хора в границите на 48 часа, се популяризира в Япония, откакто страната облекчи рестриктивните мерки поради ковид, заяви бТВ с позоваване на организация Bloomberg.
Случаите на Синдрома на стрептококовия отровен потрес (STSS) доближиха 977 от началото на годината до началото на юни. За съпоставяне, през предходната година е имало общо 941 случая, оповестяват от Националния институт по инфекциозни заболявания, който следи заболеваемостта от 1999 година насам.
Стрептококите от група А (GAS) нормално предизвикват отичане и болки в гърлото при деца – положението е известно още като „ стрептокок в гърлото “.

Проблемът е, че някои типове бактерии могат да доведат до бързо разрастващи се признаци, в това число болежка и отичане на крайниците, тресчица, ниско кръвно налягане, некроза на тъканите, проблеми с дишането, остра органна непълнота и гибел.

Хората над 50 години са по-податливи на болестта, оповестява още Националния институт по инфекциозни заболявания в Япония.

„ Повечето от смъртните случаи настъпват в границите на 48 часа “, сподели проф. Кен Кикучи, експерт по инфекциозни заболявания в Медицинския университет в Токио.

" Пациентът може да забележи отичане на краката си сутринта, като следобяд отокът обгръща подбедрицата до коляното, а до вечерта може даже да почине “, уточни още проф. Кикучи.

Има и други страни, които са докладвали за скорошни огнища на болестта. В края на 2022 година минимум пет европейски народи са докладвали на Световната здравна организация (СЗО) за нарастване на случаите на инвазивно стрептококово заболяване от група А (iGAS), което включва STSS.

СЗО заяви, че повишаването на случаите е почнало след анулацията на Коронавирус рестриктивните мерки и възобновяването на пътуванията.

При настоящия % на инфекции броят на случаите в Япония може да доближи 2500 до края на годината, като здравните управляващи в страната чакат „ ужасяваща “ смъртност от 30%.

Проф. Кикучи сподели, че пациентите могат да имат газове в червата и да се оплакват от по-чести изхождания. Това крие риск от замърсяване на ръцете посредством изпражненията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР