Монголската кухня включва кулинарните традиции на монголците, които са и

...
Монголската кухня включва кулинарните традиции на монголците, които са и
Коментари Харесай

Кратка кулинарна разходка из Монголия

Монголската кухня включва кулинарните обичаи на монголците, които са и коренният народ на Монголия. Суровият континентален климат на страната е оказал въздействие на локалната диета, тъй че монголската кухня е формирана главно от млечни артикули, месо и скотски мазнини. Зеленчуци и подправки се употребяват рядко.

Поради географската си непосредственост и дълбоките исторически връзки с Китай и Русия в кухнята на страната може да откриете доста сходства с кухнята на двете страни. Монголските номади се устоят директно от продуктите на домашните животни като говеда, коне, камили, якове, овце, кози и дивеч. Месото е готвено, употребявано в супи и кнедли /буз, манти, хушур/ или изсушавано за зимата.

Монголската диета включва огромни количества скотски мазнини, които са нужни, с цел да устоят студените зими и сложната работа. Температурите през зимата до минус 40 градуса и работата на открито изисква задоволително енергийни ресурси. От млякото се подготвят голям брой питиета, както и сирене и други млечни артикули.

Едно от най-разпространените селски ястия е готвено овнешко месо - постоянно без никакви други съставки. В градските региони се подготвят сварени кнедли с плънка от месо. Също по този начин кнедли се варят във вода /банш, манти/ или се запържват в овнешка лой /хушур/. Други ястия комбинират в себе си месо с ориз или пресни нудъли, приготвени в разнообразни яхнии /тсуйван, будати хурва/ или супи /гурилтайшол/. Най-изненадващият метод на готвене се употребява единствено при специфични случаи.

В този случай месото /често дружно със зеленчуци/ се готви благодарение на камъни, които са били авансово нагорещени с огън. Това се прави нормално с части овнешко в запечатана железна кутия за мляко /хорхор/ или в стомашната празнина на обезкостен козел или мармот. Млякото се вари, до момента в който се отдели каймакът. Останалото обезмаслено мляко се обработва до сирене или се изсушава за извара, кисело мляко или се прави лек млечен алкохол /шимин арки/.

Най-известната напитка в страната е кумис, който е ферментирало кобилско мляко. Популярна зърнена закуска е ечемикът, който бива пържен и омесван с малц. В резултат се получава брашно, което се яде като каша с млечна лой и захар или се пие дружно с млечен чай. Често срещано всекидневно пиво е подсиленият млечен чай, който може да се трансформира в чорба, като се добави ориз, месо или банш.

Като резултат от съветското въздействие по време на социализма, водката също е добила известна известност посредством неочакван брой локални марки.

Конското месо се яде в Монголия и може да бъде открито в съвсем всеки магазин.

Най-известните монголски сладки са бисквити, които се ядат при специфични случаи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР