Моментът за поставянето на ваксина беше още когато се появиха

...
Моментът за поставянето на ваксина беше още когато се появиха
Коментари Харесай

Проф. Сербезова: Години наред у нас се неглижира ниската здравна култура

" Моментът за слагането на ваксина беше още когато се появиха първите ваксини “, сподели пред БНР ръководителят на УС на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

По мотив почналата осведомителна акция за имунизирането от страна на съсловни и пациентски организации, проф. Сербезова уточни, че такава е трябвало да има от страна на страна още при започване на пандемията, с цел да се изясни всичко на обществото по отношение на имунизациите:

" Да се изясни по какъв начин бяха създадени имунизациите, къси ли са били периодите, с цел да не се появява тайна информация, за тяхната сигурност, успеваемост. Основно трябваше да се работи за мотивацията за имунизацията “, уточни още проф. Сербезова.

„ А фармацевтите се включваме в тази акция, тъй като сме доста близо до потребителите, ние от години настояваме, както в доста страни фармацевтите са ангажирани с разнообразни действия по фармацевтични грижи, това да стане и у нас – за по-адекватно здравно информиране на популацията.

Ниският имунизационен обсег в този момент не се дължи единствено съответно на тази пандемия, само че и заради това, че години наред у нас се неглижира ниската здравна просвета и култура на популацията. Неглижиране на здравното обучение от ранна детска възраст “, разясни още проф. Сербезова.

" Фармацевтите биха могли да имат по-активна роля в процеса на имунизирането, само че това би трябвало да стане държавна политика. Но информацията за имунизациите би трябвало да се дава на наличен език за хората. Това важи и за медикаментите и ролята на генетично модифицирани организми в тяхното произвеждане, това важи в този момент и за новия тип РНК ваксини, за какво бяха по-кратки периодите в този момент за основаването на тези ваксини ", съобщи още проф. Сербезова.

" За тези къси периоди за РНК имунизациите не е изработен компромис с качеството и сигурността, тъй като е употребен метод на пореден обзор на информацията, която е налична, заради което бяха съкратени тези периоди, както и към фирмите, които показаха тези артикули за стартиране на пазара, се предявиха много съществени условия във връзка с сигурността и те всеки месец дават подобен отчет. Както и, че тези ваксини са разработвани още през 90-те години за битка с някои ракови болести - т.е. технологията не е нова ", разясни още специалистът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР