Момчил Николов е автор на книгитеHash Oil, Горният етаж, Кръглата

...
Момчил Николов е автор на книгитеHash Oil, Горният етаж, Кръглата
Коментари Харесай

Представете си, че се събуждате в днешния свят, след като известно време ви е нямало...

Момчил Николов е създател на книгите " Hash Oil ", " Горният етаж ", " Кръглата риба ", " Машини за обич ", " Последната територия ", " Чекмо " и други Текстът е писан при започване на април и се разгласява с общителното подпомагане на създателя. Публикуван е и в новия брой на " Литературен вестник ".

***

На 26 март 2020 година в спортните издания – а и в някои други – се появи новината, че футболистът на Аякс Абделак Нури се е събудил от комата, в която се намира близо три години. Той не е напълно добре, несъмнено, не е изцяло оздравял, евентуално в никакъв случай няма и да бъде, съгласно експертите, потърсени за коментар. Но въпреки всичко, събуждането му е съвсем знамение, ненапълно необяснимо: той комуникира с вежди, усмихва се, оригва се. Дори гледа футбол по малкия екран и, съгласно брат му, това му харесва. Впрочем да оставим Нури на мира, той си има задоволително проблеми, поисквам му от сърце да се оправи с тях колкото се може по-скоро и по-добре. Да го кажем по този начин: новината ме впечатли ,

пробвах да си показва по какъв начин бих се почувствал аз, в случай че ми се случи да се събудя в днешния свят, откакто съм отсъствал по някаква основателна причина известно време от него.

Дали, в случай че примерно бях футболист като Нури, бих могъл да осмисля обстоятелството, че най-актуалното футболно състезание сега – най-малко в Европа – е това на Беларус? Защото футболът просто е спрял на всички места другаде и хората се вълнуват от резултатите на БАТЕ Борисов и Динамо Минск; прочее нелоши тимове, поради събитията. Европейско по футбол няма да има. Евровизия – тоже. Даже и Олимпиада няма да има.

Няма да има каквото и да е – всичко е анулирано, отсрочено, ликвидирано.

Границите са затворени, самолетите не летят, наземният превоз е неподвижен, туризъм не съществува, свободното напредване е невероятно. Цели промишлености са закрити, конвейрите са спрели, в заводите е безшумно като в морга, моргите не могат да поемат прииждащите трупове, те намират краткотрайно леговище върху ледени пързалки; зимните спортове също са замразени за незнаен интервал от време. Както и всичко това, което според от някои специфики на производството и използването назоваваме развлекателен бизнес или просвета. Кината и театрите са затворени, концертните зали и те.

Мадона пее в банята си, известни артисти се снимат по спортни екипи пред роялите си и излъчват положителни послания.

Папата изнася литургия пред празна зала, и това не звучи като нонсенс. Това, че в Италия издигат съветски байрак и пеят съветския химн – също; в това време военни камиони изнасят ковчези от Бергамо. Ковчези. В " Али Експрес " има предложения за ковчези. Излизат случайно, сред офертите за стикове за голф и защитни маски със специфичен дизайн, подобаващ за деца на възраст сред 1 и 4 години.

Маски. Хората вървят с маски. Трудно се намират, някои минават към лично произвеждане. Лесно е – от един сутиен стават две.

В Банкок американци конфискуват 200 000 бройки, платени от Германия, прибират им ги от летището, нужни са на Америка. Президентът Тръмп е споделил, че идващите седмици в Америка ще има гибел, доста гибел. Тръмп е президент на Съединените американски щати. Really? А Англия не е в Европейския съюз. Брекзит. Exit.

На изхода на обитаемоте места има КПП-та. No Exit.

Градовете наподобяват като изумени от неутронна бомба – непокътнати, фасадите на постройките приказват за развити цивилизации, само че животът отсъства.

Животът се е скрил, пренесъл се е във виртуалните селения, където международната интрига към този момент е победила. Китаец яде живи мишки с вилица, 20 хиляди американци тихомълком завладяват Европа. Чипове, 5G, шестата раса, седемте смъртни гряха. Пийте ракия. Ресторантите не работят, питейните заведения не работят, нощните клубове не работят. Stay Home, Пиринско и Porno hub. Фитнес зали, спа центрове, молове, салони за хубост – затворени са.

Не сме красиви. Не сме щастливи. Не сме безсмъртни.

Осем. 8 PM, чужд човек с военна униформа изтощено оповестява числа. Заразени, умрели. Положението е изключително, само че ще става по-страшно, дава обещание, врагът е гневен и безсърдечен. Трудно е да не му повярваш. Звучи като истина. Изглежда като истина. Значи е истина.

Ако преди няколко месеца бях описал тази истина в книга, щеше да се получи нелоша дистопия. Днес не е нужно. Дистопията е тук. Включете тв приемника. Изключете звука. Пуснете си саундтрак на Анджело Бадаламенти. Гледайте кино лентата. И не се опитвайте да си визиите идващия епизод. Вероятно ще е неочакван. Толкова, колкото шампионата на Беларус по международните спортни канали, или историята за излязъл от няколкогодишна кома футболист.

 
The Mean World Syndrom, или по какъв начин да не полудееш от нелепост


 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР