Моля да дадете ясен и категоричен отговор и гаранция, че

...
Моля да дадете ясен и категоричен отговор и гаранция, че
Коментари Харесай

Посягат ли либералите и на паметника на Шипка? 2 месеца преди 3 март започва изненадваща реставрация

Моля да дадете явен и безапелационен отговор и гаранция, че поради действия по реставрацията на паметника на Шипка няма да бъде стеснен свободният достъп на жители до него за честванията на 3-ти март, зове ръководителят на Политическа партия МИР

Паметникът на Шипка, който отбелязва Освобождението на България от османско робство, следва да бъде ремонтиран. Обявени са 2 публични поръчки на обща стойност 14 млн.лв. без Данък добавена стойност, с които 2 месеца преди Националния празник 3 март, монументът, който всяка година събира хиляди на паметната дата, ще бъде освежен. Но всичко това доста подухва на случилото се с Паметника на руската войска в София, при който по сходен метод първо бе заложен ремонт, по-късно бе нарязан и отстранен в битка на либералите, траяла близо 10 години.

Аргументът на основателя на сегашния ремонт е, че на Паметника на Шипка скоро не е правено възобновяване. „ Монументът е на 94 години. Главният проблем е проникваща влага “, споделя Чавдар Ангелов, шеф на Национален парк-музей „ Шипка-Бузлуджа “.



Междувременно ръководителят на Политическа партия МИР Симеон Славчев, който наподобява също е съзрял, че в задействаната тъкмо в този момент процедура има някакъв субтекст, изпрати отворено писмо до Ангелов и министъра на културата Кръстьо Кръстев. Ето какво написа той:

„ Във връзка с изнесената от шефа на Националния парк-музей " Шипка – Бузлуджа " доктор Чавдар Ангелов информация, че следва реституция на паметника Шипка, апелирам да дадете обществен отговор на следните въпроси:
Кое постанова тъкмо в този момент реставрацията на паметника на Шипка? Има ли експертна оценка за положението на паметника на Шипка, от която ясно да проличава, че той се нуждае от незабавен ремонт и реституция? Има ли направен план за реставрацията на паметника на Шипка? Ако има кой, по кое време, на кого и с каква процедура го е упълномощил? Каква е прогнозната стойност на реставрацията на паметника на Шипка? Има ли към този момент оповестена социална поръчки за реставрацията на паметника на Шипка? Ако има, апелирам да публикувате на уеб страницата на Министерството на културата цялостната документи. Кога е планувано да стартира реставрацията на паметника на Шипка и ще има ли свободен и безвреден достъп на жители до паметника, до момента в който вървят дейностите по реставрацията му?
На 3-ти март 2024 година се навършват 146 години от Освобождението на България от турско иго, а главните празнувания на Националния празник са точно пред паметника на връх Шипка. Моля да дадете явен и безапелационен отговор и гаранция, че поради действия по реставрацията на паметника на Шипка няма да бъде стеснен свободният достъп на жители до него за честванията на 3-ти март тази година.
Моля в най-кратко периоди да публикувате на уеб страницата на Министерството на културата, както и посредством българските медии отговор на всички сложени от мен въпроси.

Паметникът на връх Шипка е повдигнат за да увековечи подвига на всички герои, дали живота си за свободата на България и то навръх мястото, където са се провели решаващите за изхода от Руско-турската война и Освобождението на България боеве през лятото на 1877 година

Паметникът на връх Шипка е от изключителна социална значителност освен тъй като неговото изграждане е плод на взаимните старания на архитекти, скулптори и целия благодарен български народ, а и тъй като е един от най-значимите знаците на България и борбата ни за свободна и самостоятелна страна. Именно по тази причина всяка активност, обвързвана с паметника на Шипка, включително и неговата реституция, би трябвало да бъде необятно публично разисквана, а българското общество да има цялостната информация по кое време, за какво и какво следва да се направи и кой ще го направи и носи отговорността за това.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР