Молдовският Конституционен съд отне временно, за втори път за седмица,

...
Молдовският Конституционен съд отне временно, за втори път за седмица,
Коментари Харесай

Напрежение в Молдова, съдът суспендира правомощията на президента

Молдовският Конституционен съд лиши краткотрайно, за повторно за седмица, пълномощията на президента Игор Додон.

Това стана, откакто Додон наложи несъгласие на признати от Народното събрание текстове, наречени от вносителите „ закони за съветската пропаганда”.

Молдова вбесява Русия с неочакван удар в Организация на обединените нации

Държавата, която не съществува

ВИЖТЕ КАДРИ ОТ ПМР В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Молдова - идната Украйна

Привърженик на доближаването с Русия, президентът на няколко пъти отхвърли да подпише възбраната за разпространение на „ осведомителни, политически и военни излъчвания от страни, които не са утвърдили Европейската спогодба за трансгранична телевизия”.

Ако законът влезе в действие, доста съветски малките екрани в Молдова ще бъдат неразрешени.

Според съда президентът има право да постанова единствено един път несъгласие върху закони, гласувани в преобладаващо проевропейския парламент и по този начин президентът на процедура е отказал умишлено да извърши конституционните си отговорности.

За първи път съдът суспендира пълномощията на Додон на 2 януари, откакто той отхвърли да одобри назначението на петима министри и двама заместник-министри, препоръчани от проевропейския министър председател Павел Филип.

Днешното краткотрайно анулиране на президентските пълномощия е трето за три месеца.

Законът за медиите е „ посягане върху свободата на молдовските жители да бъдат информирани”, разяснява Додон във „ Фейсбук”, обещавайки „ да не отстъпи пред правителството”.

„ Това, което прави Конституционният съд, няма да остане без последствия”, предизвести той и прикани „ жителите да обединят патриотичните си сили против властническия режим”. През ноември в Молдова предстоят парламентарни избори.

Додон е в положителни връзки с съветския президент Владимир Путин. Но от месец май насам се появи дипломатическо напрежение сред двете страни.

Молдова изгони петима съветски дипломати без пояснение. Русия отговори с реципрочна мярка.

Последните изследвания на публичното мнение, публикувани от съветските медии в Молдова сочат, че повече от 80% от молдовците нямат доверие в държавното управление, а делът на тези, които поддържат политиката към по-тесни връзки с Европейския съюз, е намалял от 70% на 48% от 2010 година, до момента в който тези, които желаят интеграция с Евразийския стопански съюз, към този момент са над 54%.

Молдова граничи с Румъния, Украйна и приетата единствено от Кремъл Приднестровска република. Това я прави основна за геостратегическите ползи на Русия.



Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР