Молдовските власти засилиха натиска върху местната православна църква, която формално

...
Молдовските власти засилиха натиска върху местната православна църква, която формално
Коментари Харесай

“Гражданите няма да разберат”. Готвят балтийския сценарий за Молдова

Молдовските управляващи ускориха натиска върху локалната православна черква, която официално е подчинена на Московската патриаршия. Политиците я считат за " дестабилизиращ фактор " в страната. Вярващите се опасяват да не се повтори случилото се в Балтика. За вероятните последствия от спора - в материала.

" Онеправданото " духовенство

Повече от два месеца в републиката не престават митинги. Протестиращите желаят оставката на президента и Народното събрание, които не желаят да договарят с Русия. Включително за цените на газа. Това е повода за рецесията.

На собствен ред президентът Мая Санду назова " рискови за обществото " тези, които се опълчват на инспекциите на правоприлагащите органи, не поддържат политиката на президента като цяло и във връзка с Украйна в частност.

Желанието на Санду да изкорени всяко „ кремълско въздействие “ не подмина и религиозната сфера. Така на 14 октомври националният ефирен канал " Молдова-1 " отхвърли да излъчи литургията, отдадена на Деня на Кишинев в катедралата " Рождество Христово " - основната в страната.

Храмът принадлежи на Православната черква на Молдова (ПЦМ), самоуправляваща се конструкция към Московската патриаршия. Това е най-голямото религиозно съдружие. Преобладаващата част от популацията - 96 % - изповядва православието. От тях 70 % се самоопределят като миряни на ПЦМ.

Въпреки това ръководителят на държавната медия Влад Цуркану сподели, че „ си резервира правото да ограничи достъпа до ефир на жители и висши църковни йерарси, които намерено или индиректно поддържат събитията в Украйна “.

Той напомни, че при започване на октомври предстоятелят на ПЦМ Кишиневският митрополит Владимир (Кантарян) взе участие в Синода на Руската православна черква и незабавно по-късно се помоли за здравето на съветския президент Владимир Путин. Въпреки че на формалния уебсайт на молдовската черква нямаше нито дума за това.

Конкурираща се конструкция

Светският Кишинев не можа да откри общ език с най-голямата религиозна организация още преди началото на военните дейности в Украйна. През 2021 година, откакто Санду ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за правата на индивида, някои молдовски духовници отхвърлиха да се молят „ за страната и нейното управление “.

Инициатор на митинга беше архиепископът на Балти и Фалещи Маркел (Михееску). Той също по този начин забрани най-малко за една година да се причастяват депутатите, които гласоподаваха за утвърждението на Истанбулската спогодба.

През януари съратникът на президента от партията „ Действие и взаимност “, депутатът Оазу Нантой, назова молдовската черква „ наследството на съветския свят “. Служителят изиска от локалното духовенство „ да се изкаже по-ясно по редица политически въпроси “, по-специално по спора в Приднестровието.

Сега обаче екипът на президента реши да употребява за личните си цели инструмент, по-мощен от огромните думи.

Работата е, че в страната има две православни структури. Едната е гореспоменатата Православна черква на Молдова. Тя води своята последователност от Кишиневската епархия, която се появява като част от Руската православна черква при започване на XIX век. И през 1994 година патриарх Алексий II издаде томос, давайки на MЦМ статут на самоуправляваща се.

Другата е Бесарабската митрополия, следена от Румънската православна черква (РумПЦ).

" Първоначално Бесарабската митрополия поражда през 1918 година, когато Молдова става част от Румънското кралство. През 1940 година, според пакта Молотов-Рибентроп, територията отива към Съветския съюз. Тогава въпросната митрополия приключва съществуването си ”, разкрива професорът по църковна история. Владислав Петрушко.

Половин век по-късно Молдова става самостоятелна страна. Води се обаче остра политическа битка: за опазване на суверенитета, от една страна, и за обединяване с Румъния, от друга.

А през 1992 година епископът на Руската православна черква Петър (Падурару) възроди Бесарабската митрополия - с присъединяване на някои прорумънски настроени политици и духовници, както и с поддръжката на църквата в Букурещ.

" Московската патриаршия обаче не утвърди сходна стъпка. И скоро Синодът на Руската православна черква забрани Падурару да служи. И страната приключи с тленен набожен спор, който продължава към този момент тридесет години. На процедура постоянно бесарабските свещеници изгонваха молдовските от църквите ”, споделя Владислав Петрушко .

Лош миг за това “

Мая Санду не се застъпва намерено за обединение с Румъния, само че в действителност подхваща стъпки в тази посока.

" Напълно допустимо е това да е повода тя в последно време да се среща толкоз интензивно с ръководителя на Бесарабската митрополия. Потенциалният съдружник обаче е определен извънредно несполучливо. Прорумънската църковна конструкция се поддържа от незабележим брой хора ", отбелязва Роман Лункин, заместник-директор на Института за Европа на РАН.

Бесарабската митрополия има 104 енории, 10 пъти по-малко от православната черква на Молдова. И тя съумя да получи публична регистрация едвам през 2002 година, 10 години след основаването си.

Като цяло, счита Лункин, обстановката е сходна на това, което се случи неотдавна в балтийските страни, където светските управляващи започнаха интензивно да се намесват в църковния живот.

Така през октомври Министерство на вътрешните работи на Естония изиска митрополитът на Талин да заеме твърда антируска позиция. В противоположен случай архиереят е заплашван с изпъждане от страната. Сеймът на прилежаща Латвия отиде още по-далеч и при започване на септември одобри закон за автокефалията на Латвийската православна черква (ЛПЦ). Акцията, съгласно множеството специалисти, е противозаконна, защото въпросът за каноническата самостоятелност е чисто вътрешен църковен въпрос.

„ В случая с Молдова обаче има няколко нюанса. Първо, молдовската черква е най-консервативната част от Руската православна черква. Страната има дълбоки исторически връзки с съветското православие. И в това, че нейният глава, митрополит Владимир, посещава Москва и взе участие в работата на Синода, няма нищо изключително “, обръща внимание ученият.

Второ, прибавя той, Санду не може намерено да се опълчи на промосковската конструкция. Заради тежката политическа и икономическа обстановка ситуацията ѝы към този момент е повече от нестабилно. И в страната има доста последователи на доближаването с Русия. Следователно, заключва специалистът, Молдова към момента не е застрашена от повтаряне на балтийския сюжет.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР