Молдовската държавна компания Energocom подписа рамков договор с гръцкия газов

...
Молдовската държавна компания Energocom подписа рамков договор с гръцкия газов
Коментари Харесай

Молдова се договори по принцип за газ от Александруполис през България

Молдовската държавна компания Energocom подписа рамков контракт с гръцкия газов оператор DEPA в региона на закупуването на газ, заяви министърът на енергетиката Виктор Парликов. Двете страни разискват размерите и цени за газа, които могат да прераднат в дълготрайно съглашение.

Търговските количества газ ще доближават до Молдова по мрежа от междусистемни газопроводни връзки, свързващи Гърция с България (IGB), България с Румъния и Румъния с Молдова.

DEPA Commercial е член на петчленния консорциум Gastrade, основан от групата Copelouzos за развиването и употребата на терминала в Александруполис. Българската " Булгартрансгаз " има 20% дял в консорциума.

 България договаря с Турция за доставки на газ за Скопие, Букурещ и Кишинев България договаря с Турция за доставки на газ за Скопие, Букурещ и Кишинев

Споразумението, съгласно Парликов, планува опция за доставка на регазифициран полутечен природен газ (LNG) за страната му, в това число от Съединени американски щати. " Гърция е главната врата в Южна Европа за полутечен природен газ (LNG), повече от половината от който идва от Съединени американски щати ", сподели той. И добави, че с помощта на контракта Молдова " ще може да закупува газ, възползвайки се от удобните пазарни условия ".

Рамковият контракт е подписан на 6 април по време на визитата на Парликов и изпълняващия длъжността шеф на Energocom Виктор Бънзари в Гърция. " Търговците от района доставят газ на този терминал (Александруполис в Гърция - бел.ред.) от няколко географски точки - от Изтока, Съединени американски щати, Африка и цените тук са преференциални ", сподели Бънзари, представен от пресслужбата на Energocom. През октомври 2021 година Молдова се съгласи да удължи с още 5 години контракта за доставка на газ с " Газпром " при изискване че бъде осъществен одит на дълга на Moldovagaz. Съгласно съглашението молдовската страна се задължава да заплаща газ за предходния месец и да прави предплатено заплащане за настоящия до 20-то число на всеки месец. " Газпром " заяви, че си резервира правото да спре доставките и да приключи контракта заради нарушаване от страна на Moldovagaz на отговорностите за заплащане и изискванията на съглашението за споразумяване на дълга, напомня московският в. " Ведомости ".

Сътрудничеството сред Молдова и Гърция в региона на газа, съгласно Парликов, също ще разреши по-рационално потребление на подземните газови складове на Украйна за възстановяване на сигурността на доставките на газ за Централна Европа през зимата.

 Молдова се контракти по принцип за газ от Александруполис през България

През октомври 2022 година Energocom и " Булгартрансгаз " за транспорт на газ през българската газопреносна система. Тогава президентът Румен Радев означи, че договорът щял да разреши на Молдова достъп и до LNG на терминалите на Турция.

Парликов означи в този момент, че Energocom към този момент има опит в потреблението на газовия кулоар Гърция-България-Румъния-Молдова-Украйна. " Опитът на Energocom през предишния сезон с потреблението на интерконектора Гърция-България сподели целесъобразността от потребление на Трансбалканския газопровод в реверсивен режим ", сподели министърът. Ръководителят на Moldovagaz Вадим Чебан означи през април 2023 година, че при шоковата обстановка предходната година, основана от съветската експанзия, договорът с " Газпром " е разрешил на Молдова да спести към 0 милиона спрямо евентуалните разноски при закупуване на пазарни цени, които тогава доближиха невъобразими до неотдавна равнища. През април 2023 година цената на съветския газ за Молдова ще бъде 673 $ за 1000 куб. м, изясни Чебан. През март тя беше по-висока - 1012 $ за 1000 куб.м. м. На 7 април майските фючърси за газ в хъба TTF в Нидерландия се търгуваха за 490 $, съгласно борсата ICE.

В Москва към този момент допускат, че в началото Кишинев ще употребява дребни размери суапови доставки на газ с Гърция.

В сряда в Кишинев бе подписан полско-молдовски Меморандум за съгласие, целящ обмяна на опит, само че с него полската TGE в действителност направи първата си стъпка на молдовския пазар.

 Молдова се контракти по принцип за газ от Александруполис през България
© Energocom
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР