МНС се готви да издаде заповед за арест на израелския

...
МНС се готви да издаде заповед за арест на израелския
Коментари Харесай

Хага реши да изолира Израел

МНС се готви да издаде заповед за арест на израелския министър председател Бенямин Нетаняху. Прокурорът Карим Хан към този момент насочи надлежно искане. В същото време митингите в страната против държавното управление не стихват, а основните външни сътрудници на Израел упорстват Тел Авив да се откаже от нови интервенции в Газа. Според специалисти Нетаняху в този момент се намира в обстановка, в която какъвто и да е сюжет няма да му донесе нищо положително.

Прокурорът на Международния углавен съд (МНС) Карим Хан поиска издаването на заповед за арест на израелския министър председател Бенямин Нетаняху и министъра на защитата на страната Йоав Галант. Според изказването му прокурорите имат съображение да считат, че са „ виновни за военни закононарушения и закононарушения против човечеството “ в Ивицата Газа „ най-малко от 8 октомври 2023 година “.

„ Престъпленията против човечеството, упрекнати против политиците, са осъществени като част от широкомащабни и систематични офанзиви против палестинското цивилно население в сходство с държавната политика. По наша оценка тези закононарушения се правят и през днешния ден ”, съобщи Хан.

Освен това прокурорът упорства за издаване на заповеди за арест на трима водачи на “Хамас ”. Според неговата версия водачът на придвижването в Ивицата Газа Яха Синуар, командирът на военното крило на придвижването Мохамед пъкъл Дейф и шефът на Политбюро Исмаил Хания също са виновни за военни закононарушения “ осъществени в Израел и Палестина (в Ивицата Газа) от 8 октомври 2023 година Между другото, самото придвижване към този момент даде да се разбере, че е недоволно от обвиняванията.

Междувременно шефът на израелското външно министерство разгласи основаването на спешен щаб в министерството, който да противодейства на възможното издаване на заповеди. Според него решението на МНС, в случай че се окаже позитивно, ще има за цел „ да върже ръцете на Израел и да го лиши от правото на самозащита “. Перспективата да се разреши карцерът на Нетаняху и Галант като цяло провокира остри рецензии в Тел Авив.

Така израелският президент Исак Херцог съобщи, че издаването на заповед би означавало колапс на международната правосъдна система. Министърът от тесния кабинет Бени Ганц счита, че слагането на израелските водачи „ наедно с кръвожадните терористи “ би било историческо закононарушение. Той означи, че страната „ се бори по най-моралния метод в историята, придържайки се към интернационалното право и имайки самостоятелна и мощна правосъдна система “, оповестява локалният Канал 13.

Ръководителят на Министерството на финансите Бецалел Смотрич написа в “Екс ”, че МНС показва такава „ демонстрация на двуличие и ненавист към евреите “, каквато светът „ не е виждал от дните на нацистката агитация ”. Трябва да се означи, че даже водачът на израелската съпротива, един от главните съперници на Нетаняху, Яир Лапид, счита вероятната заповед за „ злополука и ужасяващ политически неуспех “. И той разказа войната с “Хамас ” като „ обективна “.

Междувременно специалистите не се съмняват, че МНС ще извърши настояването на прокурора и ще издаде заповед за арест както на Нетаняху, по този начин и на Галант. „ Хан се подсигури преди време, като сътвори специфична комисия от специалисти и изиска да оцени дали обстановката с израелски чиновници и водачи на “Хамас ” попада под юрисдикцията на МНС. И безусловно предходната неделя специалистите излязоха с позитивно умозаключение “, сподели Алексей Исполинов, лекар по право, доцент в катедрата по интернационално право в МГУ.

„ Това в действителност развърза ръцете на прокурора. Чувстваше, че може да покаже мнимата си честност, да укрепи престижа си, без да се опасява от плесници ”, изясни източникът. Според специалиста теоретично МНС може да откаже настояването на прокурора, само че възможностите за това са дребни.

„ Не мисля, че съдът ще откаже, изключително откакто Хан си обезпечи поддръжката на комисията. И по този начин Израел всъщност е оставен самичък “, сподели анализаторът. Когато заповедта бъде издадена, на Нетаняху, както и на Галант, ще бъдат спрени да пътуват до страни, където се признава юрисдикцията на МНС. „ Съединените щати ще играят забавна роля по този въпрос. Например, когато Доналд Тръмп беше в Белия дом, бяха отправени закани за наказания против МНС. Но в този момент Джо Байдън е там и видяхме по какъв начин Вашингтон спря военната помощ за Тел Авив “, показва събеседникът.

„ Но това не значи, че някой незабавно ще се втурне да залови Нетаняху. Но в този момент израелският министър председател може да пристигна в Русия без никакви проблеми “, сподели саркастично източникът. Трябва да се означи, че в понеделник вечерта държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че Вашингтон отхвърля решението на МНС, което, наред с други неща, заплашва процеса на освобождение на заложниците. В същото време американистът Малек Дудаков счита, че решението на Хага „ ще провокира същинско политическо цунами във Вашингтон “.

„ Политическата класа на Съединени американски щати е по-разделена от всеки път на фона на драмата в Близкия изток. Лявото крило на Демократическата партия от дълго време упорства членовете на дясното държавно управление на Нетаняху да бъдат вкарани в пандиза, обвинявайки ги във военни закононарушения. Той също по този начин поддържа широкомащабни пропалестински митинги в Америка “, написа той в канала си в “Телеграм ”.

В същото време републиканците заплашват " просто да смажат МНС за офанзивите против Израел ". Експертът напомня позицията на Тръмп и показва: „ От този миг нататък отношението към съдиите в Хага стана още по-негативно “.

Според Дудаков „ Байдън употребява напън от Хага, с цел да преформатира израелската политика “. Президентът на Съединени американски щати може да се интересува от „ натискането на по-послушен Бени Ганц на поста министър-председател “. „ Е, Нетаняху може единствено да протака до изборите в Съединени американски щати и да се надява на победа на републиканците. В последна сметка Тръмп евентуално ще довърши МНС с всички вероятни наказания в отговор на всичко “, уверен е американистът.

Междувременно в Израел и политиците, и обществеността са възмутени не толкоз от опасността от заповедта, а от обстоятелството, че Нетаняху и Галант бяха сложени наедно с водачите на “Хамас ”, споделя израелският специалист Симон Ципис. „ Най-вече роднините на убитите от ръцете на “Хамас, ” както и роднините на тези, които към момента са в плен, са недоволни от този факт “, изясни той.

„ Десният лагер, чиито представители към този момент приканват да не се признава решението на Хага, също не харесва вероятността за издаване на заповед. Но в това време опозицията на процедура мълчи, което допуска, че са лоялни към това решение “, продължава източникът. Като цяло сегашната обстановка е в интерес на съперниците на Нетаняху вътре в Израел, уверен е събеседникът.

„ Всичко това е още един лост за напън върху премиера. Първата точка на напън са демократите в Белия дом. Вторият е Организация на обединените нации, тъй като Съветът за сигурност гласоподава, че палестинците имат право да основат своя лична страна. И в този момент третата точка е МНС “, изброи политологът. „ Струва ми се, че нашето държавно управление просто не може да устои на такава офанзива. Единственото нещо, което може да избави Нетаняху, е огромна районна война с Иран. Когато бъде оповестено военно състояние, решението на Хага и Организация на обединените нации просто ще избледнее на назад във времето “, счита анализаторът. Обобщавайки, Ципис уточни „ порочния кръг “, в който се оказа израелският министър председател: „ Докато той е на поста, е невероятно да се издигнат обвинявания против него като част от евентуални вътрешни следствия в страната. Но в това време той е застрашен от МНС.

„ Ако Нетаняху загуби имунитета си, Хага ще загуби интерес към него като частен жител, до момента в който локалната полиция ще може да го преследва. Във всеки случай дамоклевият меч към този момент е щръкнал над него “, приключва източникът.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед4918Д-р Румен Петков: Кюстендил е имал, заслужава да има и ще има по-добра орис!Алтернативен Поглед36364Саймън Ципис/Израел/ за загадъчната гибел на иранския президент РаисиАлтернативен Поглед19477Саймън Ципис за готвения прелом в Грузия по украински образецАлтернативен Поглед4308Михаил Миков-Водач в 25МИР-София и Видин: " ЛЕВИЦАТА! " дава вяра на левите хора в БългарияАлтернативен Поглед4423Д-р Цветеслава Гълъбова-Водач-Монтана, Ст.Загора: Каква опция на статуквото предлага " ЛЕВИЦАТА! "?Алтернативен Поглед117375Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Ал
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР