Можете ли да си представите, че една змиорка ще надживее

...
Можете ли да си представите, че една змиорка ще надживее
Коментари Харесай

Змиорка надживяла динозаврите

Можете ли да си визиите, че една змиорка ще надживее динозаврите? Това е самата истина. Наскоро бе открит тип змиорка, който обитава подводна пещера в Тихия океан.

Тя бе присъединен към " живите фосили " поради примитивните черти, които е съхранила. Те са толкоз отчетливи, че експертите сътвориха ново таксономично семейство, с цел да отразят родството със змиорките.

Рибата има доста дълга история на без значение еволюционно развиване, разпростряла се до 200 милиона години обратно във времето, разкри Би Би Си.

Екземплярът, употребен за изследванията, е към 45-сантиметрова женска, уловена по време на гмуркане в намиращата се на 35 метра дълбочина подводна пещера в акваторията на Република Палау.

Това е основана през 1994 година микроскопична суверенна държавица върху островна група на към 800 км от Филипините.

В началото на откритието е имало сериозна научна полемика за родството на новото създание с други типове. След генния разбор подозрение няма - това си е същинска змиорка, въпреки и много примитивна.

" По някои характерности тя е по-примитивна от актуалните змиорки, а по други е по-примитивна даже от най-старите познати фосили от змиорки. Това допуска, че става въпрос за " жив фосил " с неразучена до момента история на развиване ", разкрива от изследователския екип.

За да класифицират животното, те трябваше да основат ново семейство, жанр и тип, като му сложиха латинското име Protoanguilla palau.

Научният екип начерта и родовото дърво на змиорките, с цел да даде визия къде се намира новият тип. Резултатите сочат, че новооткритото семейство змиорки води независимо развиване отпреди 200 милиона години. Това слага тяхната поява на Земята в ранната Мезозойска епоха, когато динозаврите са слагали началото на господството си над планетата.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР