Можете ли да си представите 668 малки бебета и деца

...
Можете ли да си представите 668 малки бебета и деца
Коментари Харесай

В подкрепа на 668 деца в турските затвори! Нека чуем този призив за помощ! #668BABIES

Можете ли да си визиите 668 дребни бебета и деца да прекарват своето детство в пандиза! Единствената им виновност е, че са се родили в фамилии, които са оповестени за врагове на народа! Това се случва в този момент, през 2017 година, в прилежаща Турция по време на ръководство на режима на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Това е печалната орис на 668 бебета и деца и на 17 хиляди дами, които бяха вкарани в турските затвори след опита за прелом на 15 юли 2016 година и “благодарение ” на оповестеното изключително състояние в страната, което предходната седмица бе продължено за пети път с още 3 месеца. Част от задържаните и вкарани зад решетките 17 хиляди дами, с обвиняване за „ участие в терористични организации “, които не са осъждани и нямат присъди, са в пандизите със своите бебета.

Към края на месец август известното сатирично турско списание „ Леман “ илюстрира печалната орис на бебетата в турските затвори. На корицата списанието разгласява илюстрация, която демонстрира надзорник на затвор, който приканва пълзящите бебета да се прибират в своите килии! „ Хайде, завърши времето за пълзене на двора... Прибирайте се в килиите... “, споделя надзирателя от корицата на списанието.



Към фамилните драми безразличен не остана и известният бразилски карикатурист Карлос Латуф, който илюстрира трагичното състояние на младите майки в Турция, които преди малко са родили и неотложно са задържани още в болничното заведение. На илюстрацията на Латуф се вижда по какъв начин майките слизат от затворническата кола с оковани нозе и влизат в пандиза под строгия взор на охранителите. За страдание това не е подигравка, а самата реалност след налагане на изключителното състояние в прилежаща Турция.

Няма подозрение, че от репресивния уред на режима на Ердоган бяха наранени най-вече дребните деца и дамите. Почти в всекидневие се е трансформирало арестуването на дами, бременни и родилки, с обвиняване в тероризъм. Нееднократно бременни дами бяха причаквани от служителите на реда на Ердоган да родят, с цел да бъдат вкарани в пандиза. След опита за прелом на 15 юли 2016 година в Турция, дружно с майките им, са „ задържани “ и бебета, на възраст по-малки от 6 месеца.

Наблюдатели показват мизерните условия в които живеят дребните децата и техните майки. В пандизите няма опция деца да се развиват обикновено. Особено за бебета няма пространство да пълзят. Отделенията са претъпкани в пъти повече. Забранено е да се внасят играчки извън. Заради неприятните условия децата се разболяват доста постоянно. За бебетата няма настрана креватче и са принудени да спят на едно легло с майките си. И най-трагичното - 668 деца порастват лишени от свободата да виждат небето. Репортажи на западни медии демонстрира, че децата и техните майки в турските затвори са лишени освен от своята независимост. 

Нееднократно интернационалните организации натъртват на погазването на човешките права в Турция и показват своите опасения. В средата на месец август депутатката от опозиционната Народно-републиканска партия Гамзе Илгезди приготви отчет, който разказва трагичното положение на децата в пандизите. Според отчета, представен от в. „ Биргюн “, за три месеца броят на децата в турските затвори е скочил от 560 на 668. В интервала април-юли още 108 децата са принудени да живеят дружно със своите майки в пандизите. Това значи, че съвсем всеки ден едно дете е било настанявано да живее дружно със своята майка в пандиза. Особено усещане прави, че броят на децата под 1 година е повишен от 114 на 149. Увеличението е с 31%. Останалите деца са под 6 години. За посочения интервал броят на децата в пандизите се е нараснал с 20%.



Докладът на Гамзе Илгезди е формиран възоснова на заложено питане от нейна страна към Министерството на правораздаването на Турция, като отговорите са получени чак след три месеца от задаването им.

Правосъдното министерство, под претекст, че нямат данни и статистика, не е дало отговор на въпроси на Гамзе Илгезди свързани с броя на бременните и родилите в пандизите дами.

Тя акцентира, че в пандизите би трябвало за аргументите за явяване при доктор да се води статистика.

„ Ако настояванията на затворничките не се вземат поради, това меко казано, значи занемаряване на отговорностите от страна на чиновниците “, споделя Илгезди.

Тя показва, че отговори от вида „ нямаме данни и статистика “ значи, че и от Министерството на правораздаването се удостоверява, че има съществено нарушени човешките права.

Подкрепи #668BABIES

Във връзка с тази злокобна картина на 28 октомври в обществените медии ще се организира огромна акция в международен мащаб, с цел да може повече хора да схванат за репресивния уред на Ердоган. Освен това ще бъдат раздавани черни балони на които ще бъде изписано хаштага #668BABIES.

Журналистът в заточение Ахмет Бозкуш показа видео в което приканва всеки да поддържа акцията. „ Имам една молба. Ако живеете в безвредна страна бъдете глас в поддръжка на 668 бебета и деца и 17 хиляди дами, които сега се намират в турските затвори. Много елементарно може да подкрепите акцията. Може да подарите черен балон на който е изписан хаштага #668BABIES на собствен комшия, на собствен съученик, на срещнат в парка, на човек срещнат на улицата и да разкажете за децата и дамите в турските затвори. Може да изрецитирате стихотворение, да изпеете ария, да нарисувате картина или подигравка... Може да потичате, да повървите, да спрете, да мълчите или да бъдете глас в поддръжка “, споделя Ахмет Бозкуш.

Той приканва всеки да показа за тежката орис, сполетяла хиляди дами и бебета и децата в турските затвори. Може да заснемете видео и да го разпространите в обществените медии, което да доближи до повече хора.

„ Ако не може да предотвратим репресиите, най-малко да ги огласим и повече хора да научат за тях. Може би по този начин ще успеем да достигнем до тези, които могат да спрат репресиите “, прибавя Ахмет Бозкуш.

Нека чуем този апел за помощ и да го подкрепим! #668BABIES
``
Б. ред. - Тайфур Хюсеинов е публицист, член на Асоциацията на европейските публицисти. Той е един от издателите на вестник " Седмичен преглед " и сайта http://www.obzornews.bg - медии, които наблюдават в елементи политическите процеси в Република Турция и техния отзив у нас.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР