Можем да решаваме проблемите на българското национално малцинство в Сърбия,

...
Можем да решаваме проблемите на българското национално малцинство в Сърбия,
Коментари Харесай

Вучич: Цариброд или Димитровград? Гражданите да решат

" Можем да решаваме проблемите на българското национално малцинство в Сърбия, да даваме вероятност, тъй че нашите сънародници тук да се гордеят, че са българи, да се усещат свободни, да пазят своето национално съзнание, еднаквост, корени, език и нематериалност ".

Това съобщи президентът Румен Радев, който дружно със сръбския си сътрудник Александър Вучич организира среща с представители на българското национално малцинство в границите на визитата си в град Цариброд (Димитровград) в Република Сърбия. Това е втората взаимна среща на Румен Радев и Александър Вучич със сънародниците ни в Сърбия.

" И българската, и сръбската страна са поредни в политиката си за решение на проблемите на българското национално малцинство в Сърбия ", уточни Румен Радев. Държавният глава благодари на своя сръбски сътрудник за поетите през 2018 година задължения към сънародниците ни в Сърбия и за напъните за тяхното осъществяване, в това число за финансирането на медиите, които излъчват наличие на български език.

" Законите в Сърбия през последните години се развиха по този начин, че по един европейски модел да отстояват правата на малцинствата и ние ценим това ", съобщи българският президент.

По думите на президента е належащо да бъдат положени още старания, тъй че сънародниците ни в Сърбия да имат по-добър живот, което от ден на ден ще укрепва и връзките сред двете прилежащи страни.

„ Укрепването на връзките със сънародниците ни в чужбина и отбраната на техните права е неизменима част от външната политика на България “, означи президентът.

Най-важният фактор за това хората да се задържат в района и да живеят добре е привличането на вложения, посочи президентът и разгласи, че представители на българското Министерство на стопанската система ще посетят Цариброд в околните дни, с цел да потърсят дружно с кмета на града на практика решения.

„ Трябва да разбираем на повече български вложители преимуществата да бъдат тук, а надлежно сръбската страна да обезпечи нужните условия, тъй че българските вложители да се усещат удобно, да се усещат предпазени и да могат да остават и да развиват произвеждане и услуги тук “, съобщи президентът.

" Очаквам повече единение, чакам прям разговор, чакам повече интензивност, тъй че да може и българската и сръбската страна да бъдат от изгода за вас ", прикани президентът Румен Радев.

По думите му, значимо е този разговор да продължава да бъде градивен и открит, тъй че да ангажира и двете страни в името на общия интерес за възстановяване на живота на българското национално малцинство в Сърбия.

Насърчаване на вложенията и икономическа вероятност за региона, облекчена процедура за издаване на български паспорти, понижаване на административната тежест при смяна на окончанията в женските фамилни имена и по-лесно прекосяване през българската граница в изискванията на пандемия желаеха на срещата с двамата президенти представителите на българското национално малцинство.

Президент Вучич увери, че сръбската страна ще влага в разширение на индустриалната зона в региона, което ще даде повече благоприятни условия за работа и за представителите на българското национално малцинство. Александър Вучич пое ангажимент и за обзор и рационализация на транспортната инфраструктура в региона.

" Това не е най-бедният край, има доста небогати региони в Сърбия, само че ние знаем и други в Европейски Съюз, които не са по-богати от нас ", сподели Вучич.

В отговор на въпрос президентът Радев уточни, че там, където има проблеми с превода на български учебници, българската страна може да окаже нужната експертна поддръжка.

„ Нека си сложим ясни периоди и още от идната образователна година да се усети напредъкът в това отношение “, уточни президентът Румен Радев. Министърът на образованието Николай Денков, който също бе част от делегацията на президента, се ангажира Министерството на образованието и науката да окаже подпомагане в тази тенденция.

Представителите на българското национално малцинство повдигнаха и въпроса за окончанието на женските фамилни имена и приканиха за спомагателни дейности, с които да се облекчи процедурата за смяна, която в този момент е обвързвана със възнаграждение на такса от заявителя и изминаване на дълъг административен път.

Вучич отвърна, че казусът за окончанията на имената на -ова и -ева за българските дами е бил решен още през декември 2018 година. Достатъчно било единствено за 10-15 минути да отиде до общината и да промени името си в съответния указател.

" Всичко е разрешено, още с подзаконов акт сме регламентирали това ", съобщи Вучич.

Връщането на историческото име Цариброд, което изцяло да размени към момента употребяваното редом име Димитровград, също бе измежду въпросите, които сънародниците ни сложиха по време на срещата. По думите на Александър Вучич въпросът за името следва да бъде решен на локално равнище според желанието на локалните жители.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР