Може ли да бъде създаден български „Алкатраз”? Или как да

...
Може ли да бъде създаден български „Алкатраз”? Или как да
Коментари Харесай

Любопитно: Как ще изглежда българския „Алкатраз”?

Може ли да бъде основан български „ Алкатраз”? Или по какъв начин да наподобява пандизът, от който никой не може да избяга? В понеделник основният прокурор Сотир Цацаров предложи най-опасните нарушители у нас да бъдат настанени в един затвор при извънредно непоколебим режим, с цел да няма бягства.
Именно слабата защита, съгласно Цацаров, е главната причина за бягството на двамата рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев от Софийския затвор.
Според Ивайло Григоров от Синдиката на надзирателите концепцията на основния прокурор не е неприятна.
„ Трябва да се направи разбор, какъв брой са тези лишени от независимост, които са рискови за бягство и са с най-строг режим. Не съм уверен, че ще е задоволителен един затвор”, съобщи Григоров.
„ Трябва да се откри и финансиране. От 14 години съм чиновник и от 14 години чувам, че ще се строи затвор, само че още не съм го видял”, добави той.
По думите му стаята в Софийския затвор, в която лишените от независимост получават пратките си, до 2015 година е била с решетки и много по-усилен режим. Същото се отнася и за стаята за рандеву.
„ Бяха изрязани за да догоним европейските правила за изтърпяване и облекчение на режимите”, изясни Григоров.
Според Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията това е един от проблемите.
„ Опитваме се да имитираме богати страни, с други равнища на престъпност, да вземем за пример Скандинавските, само че ние просто не сме такава държава”, съобщи Безлов от Центъра за проучване на демокрацията.
По думите му най-строго охранявания затвор сега се намира в Канзас.
„ Не е известно някой да е избягал от него. Там седят на първо място терористи и хора, които са с прояви на последна форма на насилие”, изясни Безлов.
Относно бягството на рецидивистите Владимир Пелов и Радослав Колев, Григоров съобщи, че надзирателите са били 28 индивида на 27 поста.
„ Свалят се чиновници от постовете”, изясни Григоров.
За служителя на последния пост и реакцията му, Григоров съобщи, че не е могъл да напусне поста си и да го остави без защита.
„ Нашите закони са такава каша, че в случай че стреля, ще му издигнат обвинение”, изясни Безлов по отношение на въпросът можел ли е служителят на поста да стреля.
Според Григоров страната би трябвало да промени политиката си на финансиране на пандизите.
„ Още 700 чиновници са нужни на системата”, съобщи Ивайло Григоров. И изясни, че поради ниското възнаграждение сега има 300 свободни места. „ 576 лв. стартова заплата! Какви хора чакаме да дойдат”.
Още гледайте във видеото


Източник: Нова телевизия
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР