Може да мислите, че не сте податливи на подсъзнателни техники,

...
Може да мислите, че не сте податливи на подсъзнателни техники,
Коментари Харесай

Подсъзнателно въздействие върху околните

Може да мислите, че не сте податливи на подсъзнателни техники, само че проучване е потвърдило, че съвсем всички от нас са. И от всички разнообразни техники, една от най-често срещаните е елементарен трик, наименуван " акостиране ". Ето един бърз обзор на това по какъв начин този трик е употребен върху теб.

Да предположим, че ви попитат - вас и доста други, намиращи се в една стая - да извършите най-хубавото си съмнение за това по кое време е роден Тома Аквински. Ако нямате друга концепция, друга от тази: " по някое време през Средновековието ", междинната хипотетична концепция може би ще е 1200 година. Но какво ще стане, в случай че първо ви бъде обявено " Клавдий Птолемей е роден през 85 година " и по-късно да ви попитат по кое време е роден Аквински? Това би ли трансформирало нещо? Изглежда, че не би трябвало, защото то е без значение. Но съвсем сигурно вашето съмнение ще се промени.

То ще бъде доста по-рано, може би към 800 година. Вие и другите може да не сте наясно, че първото изказване визира оценката ви. Може би вие най-вероятно да не се съмнявате, че подсъзнателното подстрекателство е било употребявано, с цел да ви повлияе, в този случай простичкият трик се назовава " акостиране ".

Акостирането като подсъзнателна техника

Изследователите фактически вършат проби като този и постоянно получават същият резултат. Акостирането в терминологията на поведенческата стопанска система, е нашата наклонност да придадем тежест на обстоятелствата или цифрите, които са ни предоставени - без значение от тяхното значение - в случай че имаме незадоволителна информация. Очевидно е, че в случай че знаем датата на раждане, няма по какъв начин да ни бъде приложена тази техника. Въпреки това, " незадоволителната информация " се появява постоянно в живота ни, нали? Ето за какво този несъзнателен трик работи сносно.

Както може да се допусна, веднага като терминът е употребен от учените в региона на поведенческата стопанска система, този трик се употребява във финансовите въпроси. В реалност, най-простият образец е този - преди да можете да образувате мнение за цената на даден артикул, продаван по малкия екран, ще ви бъде обявено: " Това нормално се продава за 189$, само че в случай че го поръчате в този момент ще ви коства единствено $59 ".

Може да ви бъде казано за какво коства 189 щатски $, само че може и да не ви се каже. Истината е, че самото споменаване на тази сума ще усили цената на предлаганият предмет в съзнанието ви. Ако сте имали опцията сами да поставите цена преди този момент, може да сте определили такава от $19 да вземем за пример - в случай че сте нямали нещо за " котва ". Но в този момент сте чули, че е на стойност $189, тогава ви наподобява доста преференциална договорка да го купите за цена от $59.

 Подсъзнателно влияние върху близките

Този трик се употребява при договарянията от самото начало. Например, може би си мислите, че вашата къща е на стойност от $285.000 когато я продавате, само че съвсем постоянно имате незадоволително информация, с цел да бъдете сигурен. Така че когато даден покупател предлага $239.000, вие ще кажете не, само че по-късно ще сте по-малко сигурен по отношение на цената на къщата. Тогава, когато тайният сътрудник на първия покупател по-късно ви направи оферта от $260.000, тя ще ви се види рационална. Единствената оферта, които сте имали, е била $239.000, и с тази сума като котва ще бъдете благополучен да получите $260.000, тъй че ще приемете офертата. Вие в никакъв случай няма да разберете, че с течение на времето къщата ви може да бъде продадена за $20.000 повече от тази сума.

Работодателите също могат да употребяват техниките за подсъзнателно подстрекателство. Ето един образец – притежател на мебелен магазин може да спомене на продавачите си, че е обикновено за един месец да продадат 70 продукта. Ако служащите и чиновниците нямат никаква визия какво е междинното месечно количество, продавано в промишлеността, те евентуално към този момент ще предположат, че 70 е обикновено. Те ще работят за постигането на това количество, без да знаят, че продажбата на 40 броя мебели месечно е по-близко до междинното за страната.

Опознаването на тези техники може да ви помогне да се отбраните от външни въздействия, както и да ги употребявате върху себе си. Като да вземем за пример си поставите по-високи цели от междинните, вие ще имате " котва ", която евентуално ще ви насърчи да извършите повече, в сравнение с бихте създали при неналичието и.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР