Може би защото никога не съм се интересувала от култове

...
Може би защото никога не съм се интересувала от култове
Коментари Харесай

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

Може би тъй като в никакъв случай не съм се интересувала от култове и еретически практики, нямам доверие в русалки и ангели и съм изкласила всички класове в филантропичното си обучение, документалният филм на HBO " Going Clear: Scientology and the Prison of Belief "  (премиерата беше на 29 март, доста високи оценки от критици и публика) не ме увлече през цялото време. Всъщност, започнах да го виждам поради онази злокобна лилава постройка, от която постоянно ме побиват тръпки и за която желаех да схвана повече. 120 минути минаха незабелязано.

Сциентологията е вяра дотолкоз, доколкото претендира да е такава – на правилото на тези хора, които са известни с това, че са известни. Причината, заради която сциентологията не е комикс, е упоритостта на създателя й Рон Хъбард, който през 50-те години на ХХ век се усеща, че „ в случай че имаш вяра, не плащаш налози “.Сциентологията е вяра дотолкоз, доколкото претендира да е такава – като тези хора, които са известни с това, че са известни.За разлика от християни, мюсюлмани, будисти, бахаи и други религиозни хора, които елементарно и бързо могат да обяснят с елементарни думи в какво имат вяра, сциентоложката черква разкрива истините пред вярващите и им дава достъп до „ секретни материали “ единствено след несъмнено равнище. Забележително е да вземем за пример разкриването на мистерията за Сътворението. Нека ви го опиша и това ще е съвсем единственото нещо, което ще издам от сюжета на кино лентата. Преди 75 милиона години галактическият деспот Ксену замразява хора и ги хвърля във вулкани. Оттам освободените от тела души някак скачат в новородените. Сциентолозите имат вяра, че глутниците духове (тетани), населяваща телата ни, са източници на нашите страхове и несигурности. От тук до изчистването ни от тях ни разделят единствено пожизнена лоялност към църквата и много пари.

Но от кое място стартира всичко? От фантазията на Рон Хъбард. Талантлив публицист фантазьор, той е написал безусловно хиляда книги, само че най-много е прочут като създател на мисълта, че в случай че искаш да печелиш милиони, най-добре е да имаш своя вяра. Съчетавайки детайли от своите фантастични истории със „ задълбочено проучване на качествата на човешкия разсъдък “, което организира, през 1950 година Рон Хъбард издава книгата „ Дианетика. Модерната просвета за умственото здраве “. Човекът, който очевидно не има такова, уцелва времето и мястото (след Втората международна, Щатите) и книгата му става бестселър.Останалото е разказано поредно и аналитично от създателите на кино лентата и интервюираните някогашни членове от върховете на тази организация. Филмът не оставя настрани и две от лицата на организацията – Джон Траволта и Том Круз – прегледани са и техните функции и възможни претекстове да са част от сциентоложката черква.

Невероятното за мен в историята на сциентоложката черква не е, че тя съществува – хора с усет към екзотични култове и практики се намират във всички времена и несъмнено всеки има право да има вяра в каквото откри за добре. Невероятното е, че тя съумява да построи здрава и комплицирана организационна система, която печели милиарди и с помощта на това уголемява властта си до степен да се наложи като сериозен състезател в “каталога ” от духовни избори. И, несъмнено, да овладее контрола върху огромни групи хора, поддържайки една добре смазана машина за операция и репресии.

Заслужава си да запишете този филм в листата " наложителен за гледане ".

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР