Може би най-странната фобия в света е страхът от патици.

...
Може би най-странната фобия в света е страхът от патици.
Коментари Харесай

Най-странната фобия

Може би най-странната уплаха в света е страхът от патици. Този боязън, прочут като анатидаефобия, се показва в това, че човек счита, че в близост има патица, която го следи.

Затова такива хора ненавиждат патици, изключително когато са повече от една. Симптомите на тази уплаха се показват в гадене, световъртеж и паническа офанзива.

Страхът от котки, наименуван айлурофобия, нормално преследва дамите. Той постоянно е обвързван с действителен случай, претърпян от човек в най-ранна нежна възраст.

От апифобия – мощен боязън от пчели – страдат най-много хората, които знаят, че са алергични към ужилвания от инсекти. Те постоянно носят в себе си ампула с антидот.

 Най-странната уплаха

Кинофобията е боязън от куче, която се показва в припадък на същинска суматоха, когато човек види куче, без значение от размера и породата му. Често това се получава след захапване от куче в детството.

Сред уплахите се срещат естествени човешки страхове, само че засилени, което се трансформира в проблем за индивида. Такива са да вземем за пример страхът от височина – акрофобия и страхът от мълнии и стихия, прочут като астрапофобия.

Човек, който страда от астрофибия, в никакъв случай няма да се съгласи да отиде на палатка, тъй като това в действителност е мощен боязън от нощното небе и звездите. Хората с аквафобия – боязън от водата и хелиофобия – боязън от слънцето – въобще не могат и да си помислят да отидат на плажа.

Хората, които имат никтофобия – трудно очакване на бодърствуване, се демонстрират като същински герои, щом падне нощта. Те би трябвало да се оправят със страха си от това, че няма да заспят.

Дистантофобията е боязън от дистанции – хора, които страда от нея, не могат да се отдалечат от родното си място. Сред странните уплахи се подрежда и акрибофобия – боязън да не разберете това, което четете сега.

Още по-странно е положението, известно като фобофобия – боязън от поява на уплахи. Може би най-странно звучи името на страха от изговаряне на дълги думи – той се назовава хипопотомомонстросесквипедалиофобия.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР