Могъщата венецуелска армия, която е основен стълб на управлението на

...
Могъщата венецуелска армия, която е основен стълб на управлението на
Коментари Харесай

Венецуелската армия - мощният политически играч, който Чавес изкара от казармите

Могъщата венецуелска войска, която е главен дирек на ръководството на президента социалист Николас Мадуро, играе основна роля в обхваналата страната политическа рецесия. Вчера Мадуро съобщи, че тя е отблъснала " терористично нахлуване " против военна база във Валенсия западно от Каракас, при което съгласно него двама нападатели били убити, а осем хванати.

Боливарските национални въоръжени сили (БНВС) също по този начин играят съществена роля в стратегическите стопански браншове на страната, по-специално петролния. Оборудвана с съветско и китайско въоръжение, тя се афишира за " чавистка, националистична и антиимпериалистка ", а ръководителите й са се заклели в " безспорна и безусловна преданост " на Николас Мадуро.

БНВС наброяват към 365 000 души, което включва сухопътните, военноморските и военновъздушните сили, националната армия и запасните елементи. Това е с 1000 военни по-малко от съседката Бразилия, сочат данни на аналитичния център Латиноамериканска отбранителна мрежа. За съпоставяне, популацията на Бразилия е 210 милиона души, а на Венецуела 30 милиона.

През 2006 година Съединени американски щати не разрешиха продажбата и прехвърлянето на северноамерикански оръжия и военна технология на Венецуела. Това накара тогавашния президент Уго Чавес (1999 - 2013 г.) да се обърне към нови " стратегически съдружници ": Русия и Китай. Русия достави на Венецуела пушки, противотанкови гранатомети, бронирана техника, системи за противовъздушна защита, бойни самолети, хеликоптери и ракети, оповестява неправителствената организация " Граждански надзор ", която следи военната активност. Китай пък е доставил информационна инсталация, военни униформи, радари, бронирана техника, самолети и хеликоптери.

 Венецуелският президент Николас Мадуро по време на боен церемониал в Каракас, 4 август 2017 година
© Handout, Reuters

Венецуелският президент Николас Мадуро по време на боен церемониал в Каракас, 4 август 2017 година

Военизирана власт, военизирана стопанска система

От общо 32 министри в държавното управление на Мадуро 12 са военни, като 10 от тях са настоящи, а другите двама са се уволнили от армията. Въоръжените сили се управляват от министъра на защитата военачалник Владимир Падрино Лопес. Генерал Ремихио Себалос пък е командващ оперативната тактика. Падрино Лопес е нещо като суперминистър, на който другите членове на кабинета би трябвало да се регистрират, съобщи Мадуро предходната година.

Военни управляват най-важните министерства: на президентството, вътрешните работи и правораздаването, прехраната, земеделието, риболова, жилищното строителство, електроенергетиката и благоустройството. Опозицията упреква министъра на прехраната Родолфо Марко Торес за дефицита на хранителни артикули, който съществено визира страната.

Министърът на жилищното строителство военачалник Мануел Кеведо управлява една от основните стратегии на държавното управление на Мадуро: доставката на 1.7 милиона жилището, субсидирани от страната. Опозицията подлага на критика необятното присъединяване на военните в държавното управление и политизирането им. " Най-голямата неточност на Чавес беше, че изкара военните от казармите. Кой ще ги върне там ", запита предходната година ветеранът политик и някогашен ръководител на Народното събрание Хенри Рамос Алуп.

Телевизия, банка, цех за сглобяване на коли и строителна компания са някои от предприятията под контрола на венецуелските военни. Към тях се прибавя и Военната анонимна компания на минната, петролна и газова промишленост.

Тази компания има същите функционалности като държавната компания " Петролеос де Венесуела " - възобновяване и поддръжка на кладенци и продажба и дистрибуция на артикули от минния рандеман, петрола, нефтохимията и газа.

Тази компания е в центъра на " военноиндустриалния мотор ", споделя Мадуро. Целта на президента е да се бори с това, което по думите му е икономическа война, водена от опозицията и някои бизнесмени за дестабилизиране на държавното управление. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР