Модернизирането на образованието е задължително условие, ако искаме децата ни

...
Модернизирането на образованието е задължително условие, ако искаме децата ни
Коментари Харесай

Над 60% от 9-годишните европейчета не знаят що е дигитално училище

" Модернизирането на образованието е наложително изискване, в случай че желаеме децата ни да бъдат готови за живота и за работните места на бъдещето. В Европейски Съюз повече от 60% от 9-годишните посещават учебни заведения, които не са цифрово оборудвани. Между 50 и 80% от учениците в никакъв случай не употребяват цифрови учебници, програмен продукт за симулации или учащи игри. Това се отразява върху опцията за качествено обучение и образование по цифрови умения. Модернизирането на образованието допуска по-добро консолидиране на цифровите технологии в образователната среда. "

Това съобщи българският еврокомисар Мария Габриел във видео послание към участниците в Петата интернационална среща на високо ниво по осведомителни технологии в образованието (EDUsummIT 2017 «Преосмисляне на образованието в цифровата ера»), която се организира от 18 до 20 септември в Боровец.

Домакини бяха Университетът по библиотекознание и осведомителни технологии (УниБИТ), София, България, посредством неговата Катедра на ЮНЕСКО „ ИКТ в библиотечните науки, образованието и културното завещание “ и Холандският институт за развиване на образователните стратегии.

EDUsummIT 2017 се организира под патронажа на ЮНЕСКО, на Мария Габриел, еврокомисар по въпросите на цифровата стопанска система и общество и на Ева Майдел, евродепутат, член на Комисията по вътрешен пазар и отбрана на потребителите (IMCO).

В обръщението си Габриел акцентира ролята на учителите и нуждата от поддръжка за тях, тъй че да бъдат подготвени за по-ефективна работа в цифрово-свързаното общество.

" Комисията се стреми да подсигурява, че всеки в Европа има достъп до най-новите технологии и запаси за цифрово образование ", сподели Габриел.

С тази цел Европейска комисия сътвори обединението за цифрови умения и работни места, която събира страните членки, компании, обществени сътрудници и просветителните институции, които да поемат ангажимент за дейности, за образование на европейците за цифровата епоха. Сред първите няколко милиона, подготвени през първите 8 месеца, 20 хиляди бяха учители. 17 страни членки вземат участие, в това число и България. Във всяка има национална коалиция със собствен личен проект за деяние и набор от начинания, с цел да се преодолее неналичието на умения, добави още българският еврокомисар.

Тя не пропусна и тематиката за сигурността на децата в тази среда:

" Днес децата порастват във все по-цифровизирана среда, което им разрешава да играят, учат и поддържат връзка онлайн. Тази цифрова епоха носи доста благоприятни условия - в образованието, в общуването, в заниманието и работата в мрежа, само че опциите в никакъв случай не идват без опасности. Децата са изключително уязвими. Те не са толкоз наясно за нездравословното наличие и държание, с които могат да се сблъскат онлайн.

Имаме потребност просветителните системи да се приспособяват по този начин, че децата и младежите да се научат да се възползват от опциите на цифровите технологии и в това време да запазят личната си цялост. За Европейска комисия това е доста значимо ".

Участниците в срещата пък одобриха декларация, озаглавена " Покана за дейности ", посредством която се сплотиха към следните цели:

• Да припознаем способността на обособения човек за надзор и адаптиране към цифровия свят като съществена цел за реализиране на обществено, гражданско и икономическо богатство.

• Гражданите, в това число младежите, да се преглеждат освен като консуматори, само че и като дейни основатели и създатели, определящи взаимоотношението сред технологии и общество.

• Да се увеличи осведомеността на фамилията и общностите по повод новите благоприятни условия на цифровото поданство, както и за провокациите и рисковете пред възпитанието в цифровия свят.

• Да се премислят разговорът сред поколенията и динамичността в междукултурните връзки в фамилните и просветителни институции, свързани с възпитанието през целия живот.

• Да се признае ролята на творчеството като значим съставен елемент за развиването на учащите се.

• Да се вгради креативният метод в просветителния развой – в образователните стратегии, в методите на преподаване и оценяване и в професионалните стандарти за подготовка на учителите.

• Да се създаде богат набор от проблеми и образци, илюстриращи и визуализиращи по какъв начин наподобява използването на креативния метод в подтекста на преподаването и ученето.

• Да се предизвиква неофициалният метод в просветителния развой посредством стимулиране на изявата на учащите се. Отговорните за просветителните политики лица и организации би трябвало да подкрепят взаимовръзката сред неофициалното и формалното образование и да основат подкрепяща среда за преподавателите да припознаят и интегрират неофициалното образование в педагогическата си процедура.

• Да се предизвиква професионално развиване, което построява водачи, прилагащи технологично-базираното образование, като значими настоящи лица в търсената смяна за приложение на политиките.
``
• Да се предизвикват виновните за просветителните политики лица и организации да основават благоприятни условия за развиване на преподавателските качества за идентифициране и за подкрепяне на развиването и образуване на умения за 21-ви век (като креативност, разрешаване на проблеми, саморегулиране, сериозно мислене, взаимоотношение, връзка, цифрова грамотност).

• Да се основат световни и местни мрежи за професионално развиване на обучители-лидери, мултиплициращи софтуерно обогатени просветителни подходи и методики.

• За да се реализира уеднаквена и хармонизирана просветителна система, би трябвало да се създаде единна и изпълнима визия с присъединяване на всички заинтригувани страни.

• Да се употребява дейно Рамката на ЮНЕСКО за ИКТ в образованието (2011) като справочник за внедряване и приложение в просветителните системи.

• Да се осъществят продуктивни партньорства сред всички заинтригувани страни, с цел да се покачва потенциалът за приложение на ИКТ в просветителните структури посредством взаимно планиране с присъединяване на откриватели и всички заинтригувани страни на всички нива.

• За да се осъществят изпреварващи приложения на осведомителните технологии в образованието, политиците би трябвало да разчитат на откриватели и учени при дефинирането на политики, учредени на справедливи обстоятелства и познания.

• Да осъзнава капацитета и провокациите, когато заинтригуваните страни употребяват данните при взимане на решения за формираща оценка.

• Създаване на благоприятни условия за взаимна работа със заинтригуваните страни, с цел да се проучат комплицираните връзки сред събирането на данни, интерпретирането на данни и интелигентно потребление на данни за подкрепяне на учителите и учащите се.

• Използване на системи за данни в действително време за наблюдаване и оценка на просветителните процеси и резултати посредством баланс на подобаващи знаци в моделите на динамични системи.

• Разработване на политически визии за бъдещето, които са съобразени с световните цели за развиване на ООН
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР