Модерният автомобил е изключително сложно техническо устройство, оборудвано с най-новите

...
Модерният автомобил е изключително сложно техническо устройство, оборудвано с най-новите
Коментари Харесай

Защо термометърът за външна температура в колата често лъже?

Модерният автомобил е извънредно комплицирано техническо устройство, оборудвано с най-новите технологии с всякаква електроника. Естествено, с течение на времето някои от неговите съставни елементи, възли и системи се разпадат. Но също по този начин се случва, че като е нова, колата демонстрира доста странни показания на притежателя си. Например информацията от термометъра за външна температура, която от време на време е доста друга от действителността. Разказваме ви за какво тези устройства толкоз постоянно „ лъжат “.

Сензорът за външна температура в колата е доста по-полезно устройство, в сравнение с може да наподобява. Да, главната му функционалност е да рапортува на лидера за температурата зад борда. Съвременните коли обаче са доста по-сложни " организми ", в които даже такива дребни датчици имат по-специална функционалност. Например, нагряването на чистачките и дюзите може да бъде обвързано с този датчик. Освен това, с помощта на термометъра, колата ви уведомява за риска от формиране на лед. Но по какъв начин работи всичко това и за какво от време на време информацията на арматурното табло се разграничава доста от това, което е в реалност?

Температурният датчик, като предписание, е конфигуриран " на гърба " на предната ризница (понякога бива инсталиран в страничните огледала за назад виждане). Защо тъкмо тук? Работата е там, че зад бронята не е толкоз топло. Горещият въздух от мотора не попада тук, тъй като вентилаторът за изстудяване на радиатора, който задвижва въздуха извън в двигателното поделение, не го разрешава. Същият резултат основават и насрещните въздушни течения по време на шофиране. Но тогава за какво показанията са разнообразни?
`Защо

Ако сте деликатен водач, евентуално сте забелязали, че датчикът в действителност не " лъже " при минусови температури. Но с настъпването на пролетно-летния сезон стартират да му се случват странни метаморфози. Често, разликата в температурата на околната среда и показанията на бордовия компютър се разграничават, когато автомобилът е стоял дълго време на слънце или се движи постепенно в запушване.

Ако не се касае за нередовност на самия термометър, тогава най-често мощно нагрятата пътна настилка става причина за измамата. Колкото по-тъмен е асфалтът, толкоз повече се нагрява и толкоз повече топлота отделя. Температурният датчик в колата не може да пренебрегне това, когато колата е неподвижна или пълзи извънредно тежък трафик. Ето за какво е напълно естествено вашите усеща и показанията на бордовия компютър да се разминават поразително.

Но когато тръгнете по ненатоварен път, всичко си идва на мястото. Насрещащият въздушен поток проветрява двигателното поделение и пространството зад бронята на мястото на термометъра, а числата на арматурното табло стават близки до действителните. Добре е да ревизирате дали въпросният датчик е на мястото, тъй като постоянно път, при удар в дупка или сходен случай, той изпада от плануваното му място в бронята и увисва на кабелите си под автомобила.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР