Мобилни екипи от адвокати и ромски медиатори в Стара Загора,

...
Мобилни екипи от адвокати и ромски медиатори в Стара Загора,
Коментари Харесай

Мобилни екипи от адвокати ще помагат на бедни и жертви на домашно насилие

Мобилни екипи от юристи и ромски посредници в Стара Загора, Велико Търново и Варна ще дават правна помощ на представители на уязвимите обществени групи в дребните и отдалечените региони на трите области. Те ще оказват помощ и на хора с ниски приходи, жертви на домашно принуждение, дами, деца и представители на малцинствени общности.
Първият от трите пилотни пунктове бе показан в Стара Загора от заместител - министъра на правораздаването Мария Павлова и ръководителя на Националното бюро за правна помощ (НБПП) Наталия Илиева.

Те се разкриват по план „ Подобряване на достъпа до правораздаване на лица, живеещи под прага на беднотия със специфичен фокус върху дами, деца и ромската общественост “,  финансиран от Норвежкия финансов механизъм.

Срещите с нуждаещите се от правна консултация ще се организират както в пространства на центровете на адвокатските колегии, по този начин и на място в ромските квартали и отдалечените обитаеми места.

Там работят мобилни групи от юристи и ромски посредници, които дават първична правна помощ Адвокатите дават съответна правна информация за метода, по който жителите могат да защитят правата си, в това число и посредством завеждане на каузи



„ Един от главните цели на Министерството на правораздаването е разпространение и даване на по-голям достъп на жителите до праводсъдие. От началото на плана през 2020 година до месец май тази година са обезпечени 433 съвещания, от които 304 мобилни “, заяви заместник-министърът на правораздаването Мария Павлова.

В момента в Стара Загора с плана са ангажирани 6-ма юристи, като ще бъде разгласен конкурс за още искащи. Максималният очакван брой от една адвокатска гилдия е 20. В града все още се работи с един посредник, сподели ръководителят на плана Диляна Гитева.

Предвидени са образования на мнимум 300 юристи от цялата страна.

По плана е заложено основаването на координационен център, посредством който всички ангажирани с домашното принуждение институции ще могат да си взаимодействат. Предвидено е и основаване на мобилно приложение, посредством което всеки потърпевш от принуждение ще може да взаимодейства с другите институции, сподели Наталия Илиева, ръководител на Националното бюро за правна помощ и посочи, че в пунктовете ще се дава единствено безвъзмездна правна помощ, само че ще се спомага и за правене на документи и водене на каузи.

Реализацията на плана с норвежко финансиране е планувана до 2023 година. Общата му стойност възлиза на 750 хиляди евро. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР