Мобилен оператор спира достъпа до услуга по действащ договор, по

...
Коментари Харесай

Кои са най-санкционираните нелоялни търговски практики

Мобилен оператор стопира достъпа до услуга по настоящ контракт, по който потребителят няма никакви отговорности, с цел да го принуди да заплати противоречиво обвързване по различен контракт.

При покупка на роботизирана прахосмукачка липсва информация, че не е подобаваща за черни настилки, които смущават датчиците. Информацията е налична единствено в директива за приложимост и става ясна едвам след закупуване на уреда. Конвенционални артикули са предлагани като органични, без да дават отговор на условията за " био ". Подвеждаща информация в рекламна листовка за цена на артикул, който на касата се продава по-скъпо. Информация на уебсайт за онлайн поръчки, съгласно която клиентът има право да върне стоката в 10-дневен период, а съгласно закона срокът е 14 дни.

Това са образци за нелоялни търговски практики, взети от 167-те влезнали в действие акта на Комисията за отбрана на потребителите през 2018, 2019 и 2020 година Най-голям е делът на нелоялните практики в три стопански бранша: " услуги, свързани с отмора " (44.91%), " потребителски артикули " (34.73%), телекомуникационни услуги (13.17%). Това демонстрира, което проучва информацията, оповестена в регистъра за нелоялните търговски практики на Комисията за отбрана на потребителите за последните три години.

Анализът откроява два типа нелоялни търговски практики - заблуждаващи и нападателни. Най-честите нарушавания при заблуждаващите практики са свързани с погрешна информация за стоките и услугите, премълчаване или прикриване на значима за потребителите информация, липса на почтеност и професионална подготвеност. При нападателните практики посредством насила се постановат несъразмерни и отвън договорите спънки пред потребителите, регистрират от " Активни консуматори ".
Прикачен файл

Най-често срещаните заблуждаващи практики:
даване на погрешна и подвеждаща информация, разказана върху етикетите на подобаващ продукт; непредставяне своевременно/премълчаване на основна информация, което може да направи негоден даден продукт; заявяване на хранителна или здравна рекламация за артикул, без да има съображение за това; рекламиране на артикули на промоционална цена, а на каса по разнообразни аргументи цената е по-висока; изказване, че предлагането е част от маркетингова акция на международна марка; по неразбираем и двузначен метод се предлага информация за спомагателна услуга, заради което последствията за потребителя са неподходящи - дължи разноски; предлага се първичен безвъзмезден абонамент за нова услуга, само че е спестена информацията, че за всеки идващ ваучер се заплаща избрана такса; предлага се артикул, като се премълчава информация дали той е съчетаем с употребената услуга/продукт; погрешна и подвеждаща информация за категорията на мястото за настаняване - твърди се по-висока категория от действителната; прикрива се основна информация за метода на образуване на цената на хранителната порция; погрешна, затова подвеждаща информация за категорията на заведението за хранене.
Най-често срещаните нападателни търговски практики:
посредством насила се лишава свободата на избор на потребителя, като се изисква от него да закупи цялостен комплект от артикули/услуги, които в реалност могат да се закупуват поотделно; основават се всевъзможни спънки, например прекъсване достъпа до някоя от услугите, по която потребителят е безупречен длъжник, с цел да се принуди той да заплати противоречиво обвързване по различен контракт, подписан със същия оператор; отхвърля се приемане на писмени волеизявления от потребителя, като му се основават несъразмерни спънки: изисква се волеизявление единствено персонално от титуляра по подобаващ контракт с оператор (не се позволява представителство); в случай че волеизявлението е в свободен текст - изисква се специфична форма - типова бланка; включване в пакета от услуги на непоискана услуга, за която няма категорично единодушие за приемане, само че се желае неотложно или разсрочено заплащане за нея; възползване от нестабилното прочувствено положение на потребителя, например гибел на брачен партньор, като му се внушава подписване на нов " преференциален " контракт за телекомуникационна услуга на името на умрелия брачен партньор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР