Мнозинството в парламента реши депутатите да получават заплатите си само

...
Мнозинството в парламента реши депутатите да получават заплатите си само
Коментари Харесай

Депутатите ще получават заплатите си само по банков път. Какво ще прави Пеевски?

Мнозинството в Народното събрание реши депутатите да получават заплатите си единствено по банков път. Това бе записано в правилника на 47-ото Народно заседание, признат в петък. Текстът мина със 131 гласа " за " и бе подсилен от " Продължаваме промяната ", ГЕРБ, част от Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ".

От Движение за права и свободи с " въздържал се " гласоподаваха 13 народни представители. Това не е изненада, тъй като новото решение слага под въпрос по какъв начин сътрудника им Делян Пеевски ще получава възнаграждението си. От извънредно националистическата групировка " Възраждане " също се въздържаха. 14 депутати от Българска социалистическа партия бяха " за ", а други шестима се въздържаха.

Всички депутати от " Демократична България " бяха " за ", въпреки преди дни депутатът от групировката Иван Димитров да се разгласи за кешовите заплащания. 14 депутати от Българска социалистическа партия бяха " за ", а други шестима се въздържаха.

Как ще получава заплатата си Пеевски?

Взетото решение слага въпроса по какъв начин ще получава заплатата си Делян Пеевски, който бе глобени от Съединени американски щати по световния закон " Магнитски " за " значима корупция ".

През октомври, по време на предизборната акция, в изявление за онлайн рубриката " Шибанистан " Пеевски декларира, че не.

Станалото с партията на различен глобен от " Магнитски " - Васил Божков, обаче сочи друго. Формацията искаше да взе участие на последните избори, само че ѝ бе отказано, тъй като не бе показала наложителното по закон уверение за настояща банкова сметка. От жалбата на партията против решението се разбра, че повода банковата ѝ сметка е закрита поради " Магнитски " и никоя банка не желае да ѝ открие нова. " Към жалбата са показани голям брой доказателства за подхванати от жалбоподателя дейности за разкриване на банкова сметка и за постановени отводи на банки " , пишеше в решението на съда през октомври.

По проницип законът " Магнитски " принуждава кредитните институции да не работят със глобените лица, в противоположен случай могат да претърпят големи финансови и репутационни вреди. Освен това банките имат право да отхвърлят преводи, да закриват сметки, както и да отхвърлят откриването им. Това става по специфичните процедури на закона против изпирането на пари.

Още в първия ден на новия парламент публицисти попитаха Пеевски по какъв начин ще получава заплатата си и дали се тормози поради създалата се обстановка. На всички питания обаче той отговаряше: " Не ми задавайте въпроси на Прокопиев (Иво Прокопиев – основателят на Икономедия – бел. ред) ".

За една банкова сметка

Предложението депутатите да получават заплатите си единствено по банков път и едно изявление на Иван Димитров от Демократична България против концепцията стана причина той да се изяснява има или няма банкова сметка.

Въпросът с това има ли депутатът от Демократична България банкова сметка стартира с негово изявление на петия час от съвещанието на краткотрайната комисия в сряда:

" Няма нито законова, нито каквато и да било друга наредба, която да вкарва такова условие и такова обвързване. Законите изрично споделят при кои случаи имаме заплащане само и единствено по банков път като заплащането на трудовото заплащане не е от тези случаи. В този случай се лимитира правото на заплащане на лица, които нямат банкови сметки, което няма по какъв начин да се случи. Тези текстове няма по какъв начин да се случат, те са незаконни и аз персонално смятам, че не могат да бъдат признати и да бъде вменено едно такова обвързване на всеки, който е национален попорастелите да си получава парите по банков път. Аз желая да си ги получавам в брой, нямам банкова сметка и не желая да имам банкова сметка. Така че не съществува подзаконова, законова или каквато и да е друга наредба, която да задължи който и да било различен човек да си получава парите по банков път ".

Ден по-късно Димитров посочи, че има банкова сметка, а изявлението му било в опит да отбрани тезата си: " Заплатата ми от предходното Народно събрание е плащана по банков път. Сметки имам и работя с банкови сметки. Вчера в дебата, когато се пробвате да обосновете една своя теза, заявявате нещо сходно. Ако желаете, мога да дам номера на банкова си сметка ".

пред антикорупционната комисия КПКОНПИ демонстрира, че той има кредитка карта и заем. По кредитната карта към ПИБ той има отговорности от 4203 лева, а по заема – 432 436 лева Той дължи и прехрана в размер на 4500 лева От декларацията му към октомври тази година се вижда, че заемът към този момент е трансфериран от банката Юробанк на " Колект БГ " - компанията за събиране на неплатени вземания.

Именно всички тези негови отговорности станаха мотив за съменения, че те за повода за настояването му депутатите да продължат да могат да получават заплатите си на ръка. По закон обаче, в случай че има запор той е върху възнаграждението, без значение дали то се получава по банкова сметка или не.

" Как си обслужваме кредите е персонален въпрос. Не мисля да влизам по-дълбоко в тази тематика. Това няма нищо общо с приемането на заплатата на ръка и в случай че ревизирате ще видите, че и до в този момент не съм си вземал заплатата на ръка ", сподели Димитров в четвъртък във връзка отговорностите, които има.

Позицията на Димитров " за " заплащането в кеш провокира рецензии и по друга причина – дигитализацията и електронното ръководство са една от главните тематики на Демократична България, която има и отраслов министър в държавното управление " Петков ".

Пари в торби?

От Политическа партия в началото предложиха освен заплатите, само че и парите за други разноски да се заплащат единствено по банков път. Идеята за тези спомагателни средства не бе призната. Става дума за в допълнение още две трети от заплатата, които се употребяват за възнаграждение на сътрудници, съвещания, експертизи, пространства и други действия, свързани с работата на народните представители в Народното събрание и изборните им региони.

" На комисия предлагането на Политическа партия, обвързвано с възнаграждаванията по банков път беше отхвърлено и по тази причина аз желая да ви прикани да го подкрепите в този момент в зала. Мисля, че за всички от съдружното болшинство е значимо да покажем цялостна бистрота и да излезем на ярко от сивия бранш ", сподели ръководителят на комисията за правилника Настимир Ананиев от " Продължаваме промяната " по време на дебатите. Той се опита да аргументира предлагането с това, че спомагателните средства може да се заплащат на ръка.

Последва отговор от Любомир Каримански от " ИТН ": " Господина Ананиев, първо би трябвало да сте наясно, че заплащането по банков път не значи бистрота. След това – когато се заплаща по банков път, има банкова загадка, която не може да се разкрие ей по този начин, с цел да бъде транспарантно пред цялото население ".

Критики пристигнаха и от ГЕРБ. Христо Гаджев акцентира, че и сега съгласно правилника спомагателните средства се заплащат по банков път въз основата на решение на парламентарните групи. " Съжалявам, че си мечтаете за пари в торба ", сподели още той на Ананиев.

" Не знам за торби, само че за сакове чухме. От автомагистрала " Хемус ". Че се изнасят от едни банки едни сакове. Може би някои мечтаят за торби, а други – за сакове ", отговори Ананиев.

Каримански акцентира, че Има Такъв Народ застава зад това възнагражденията да се заплащат по банков път, само че Кодексът на труда планува два разновидността за възнаграждение – на ръка и по банков път. " Ако вие желаете да създадем дерогация на Кодекса на труда, не сме за това да бъдем транспарантни, само че тук би трябвало да сте наясно, че ние сме бюджетна организация и не знам за какви сиви пари говорите въобще. Нека да сме наясно, че има Сметна палата. Защо би трябвало да вършиме внушения? ", обърна се той към Ананиев.

Две нови комисии

С приемането на правилника на 47-ото Народно заседание бяха основани две нови непрекъснати комисии - по туризъм и по предварителна защита и противопоставяне на корупцията. Така непрекъснатите комисии ще са 24, вместо досегашните 22.

Новата комисия по противодействието на корупцията ще има право да изслушва и да организира разисквания с основния прокурор и с основния контрольор към Инспектората на Висш съдебен съвет.Тя ще прави разбор и оценка на активността на органите, осъществяващи държавната политика за битка с корупцията, след което ще изготвя систематизирани отчети. На всяко тримесечие комисията ще може да изисква отчет от КПКОНПИ и да задължава ръководителя и членовете ѝ да се явят на чуване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР