Мнозинството в парламента отхвърли внесените от БСП за България промени

...
Мнозинството в парламента отхвърли внесените от БСП за България промени
Коментари Харесай

Борисов няма да ходи в парламента всеки месец, както настояха от БСП


Мнозинството в Народното събрание отхвърли импортираните от " Българска социалистическа партия за България " промени в Правилника за организацията и активността на Народното събрание за възобновяване на така наречен блиц надзор с 68 гласа " за ", 85 " срещу " и 11 " въздържал се ".

От опозицията предлагаха министър-председателят и заместниците му да са длъжни да се явяват най-малко един път в месеца в Народното събрание да дават отговор на настоящи въпроси на народни представители, каквато форма на парламентарен надзор съществуваше в 42-то и 43-то Народно заседание. От левицата желаеха министър председателят да се явява в последните до два часа от съвещанието всяка първа сряда на всеки месец и да дава отговор на устни въпроси, като всяка парламентарна група да може да задава по два въпроса, а самостоятелните депутати да имат право на общо две питания. Предвиждаше се, в случай че Бойко Борисов отсъства, да се дефинира друга дата в месеца, когато да пристигна.

" Това, че криете премиера е ясно на всички. Вие преди време даже гласувахте да няма лъчение онлайн по националния канал. Въпросите, които са отправени към него тук, са от първостепенно значение. Никой не го вика за водопроводите и тръбите. Има още една причина да не го викате, тъй като когато той - Бойко Методиев Борисов, пристигна тук, ви споделя непосредствено от трибуната какво да вършиме и по какъв начин да гласувате , както го прави от кабинета си. И на вас по тази причина ви става неловко и не го викате ", обърна се към сътрудниците си от ръководещата партия аленият народен представител Иван Ченчев.

Депутатът от ГЕРБ и някогашен парламентарен арбитър Георги Марков, прочут с острия си език, обаче отвърна:

" Доста време претендентите от опозицията развиваха тематиката, че ние сме нотариат и удряме печати на всичко, което изпрати като заповед министър председателят Борисов. Самият претендент за кмет на София - госпожа Манолова, обаче призна, че ние в Народното събрание сме я избрали за омбудсман. Ето ги двойните стандарти - когато избираме човек от алените, нищо не се споделя, само че когато би трябвало да приемем закон на ръководещите, сме нотариат. Казвате, че парламентарната ни народна власт е в рецесия и си беше една парламентарна мъка и огромна неточност напускането ви на Народното събрание . Аз съм излизал от Народното събрание, само че тогава имахме идея. А вие защо? За осми следващ път губите изборите в Народното събрание. Но то няма и различен в Европа, с изключение на Ангела Меркел и Виктор Орбан да завоюва изборите осем пъти. Трябва да възприемем унгарския модел след 2012 година и да заседаваме на сесии. Това е моето мнение. Не наемам групата на ГЕРБ с него. Не би трябвало Народното събрание да е непрекъснато настоящ орган и непрекъснато да се променят закони ".

От " Атака ", които въпреки да бяха изключени от " Обединени патриоти ", обявиха, че поддържат ръководещите, този път обаче заеха друга позиция:

" От " Атака " ще подкрепим предлагането. Блиц контролът бе един от най-хубавите принадлежности на Народното събрание. Опозицията желае да се вкара още веднъж, с цел да може по-често министър председателят да идва и да дава отговор на въпроси. Проблемът обаче е, че и доста министри също от месеци не са се явявали да дават отговор на въпроси ", сподели към този момент самостоятелният народен представител Павел Шопов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР