Мнозинството в парламента отхвърли президентското вето върху текстове от промените

...
Мнозинството в парламента отхвърли президентското вето върху текстове от промените
Коментари Харесай

НС отхвърли президентското вето за промени в Закона за банковата несъстоятелност

Мнозинството в Народното събрание отхвърли президентското несъгласие върху текстове от измененията в Закона за банковата неплатежоспособност с създатели Йордан Цонев, Хамид Хамид и Делян Пеевски от Движение за права и свободи.

Ветото поддържаха 40 депутати /БСП и " Воля " /, срещу бяха - 129/ ГЕРБ, " Обединени патриоти ", Движение за права и свободи.

Държавният глава наложи несъгласие на три параграфа от Преходните и заключителните разпореждания на закона с декрет от 21 февруари 2018 година.

Според вносителите задачата на закона е да се попречи за вторичното плячкосване на КТБ, а съгласно президента - със задна дата се обезсилват всички покупко-продажби като цесии и прихващания по време на специфичния контрол в банката преди оповестяването ѝ в неплатежоспособност.

Сред претекстовете си създателите са показали и попълване на масата на несъстоятелността на банката с 1,4 милиарда лева

Ако това не се е случило, когато банката беше оповестена в неплатежоспособност, по какъв начин в този момент, три години и половина по-късно, ще стане, възрази Тодор Байчев от Българска социалистическа партия.

Препотвърдените през днешния ден от Народно събрание промени дават опция за ретроактивно, назад деяние, на правила, с цел да бъдат оповестени за оскъдни редица цесии, при които вложителят се е споразумял с длъжника на банката, който е кухо сдружение, и последният е поел неговото взимане, без обаче да е платил.

Според законодателите " недействителна във връзка с банката и на кредиторите на несъстоятелността е всяка договорка, при която взимане с генезис от банката е трансферирано на трето лице /независимо от броя на прехвърлянията/, в случай че вследствие на тази договорка в патримониума на лицето, разпоредило се с вземането, не е постъпило в рационален период имущество - парични средства или актив /различен от взимане за цена по сделка/, пропорционално на трансферираното взимане ".

Хамид Хамид означи, че президентът като цяло поддържа задачата на законопроекта, само че показва, че тя би трябвало да се реализира с конституционносъобразни средства. Движение за права и свободи обаче смята, че препоръчаните от тях разпореждания дават отговор както на главния закон на страната, по този начин и на закона за нормативните актове, който разказва случаите на ретроактивно деяние.

От партията обявиха, че към този момент имат съответната информация от финансовото министерство в цифри и ще я дават на президента и на обществото.

Колегата му от левицата Байчев разяснява, че, в случай че някои покупко-продажби са осъществени с машинация, могат да бъдат атакувани и по настоящото законодателство и по тази причина новите ремонти са непотребни. С плана се пренебрегва, че след оповестяването на банката във банкрут, цялата отговорност за запазване на имуществото ѝ е на Българска народна банка и не може това, което са създали виновните лица или не са създали, да служи като претекст за ретроактивност, уточни той. Ако се одобряват измененията, ще може да се желае повреждане на частни покупко-продажби и това ще е неприятен сигнал към вложителите, предизвести депутатът.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов напомни, че това е третият законопроект, който цели да обезпечи опцията синдиците, респективно кредиторите, да създадат по този начин, че масата на неплатежоспособност да бъде попълнена в оптималната степен.

Спецификата на самото произвеждане за неплатежоспособност е постоянно връщане на датите обратно, с цел да се подсигурява осребряване на имуществото и попълване на масата на несъстоятелността, обясни той. И добави, че Конституционният съд е удостоверил, че в това произвеждане би трябвало да господства справедливостта, по тази причина е уверен, че препоръчаното решение е кардинално и затвърждава процесуалната опция съдът да може да преглежда претенциите на синдиците, както и да се резервира статутът на погрешно заличените обезпечения.

Колегата му Делян Добрев се поинтересува къде при дебата са депутатите от Българска социалистическа партия и още веднъж върна тематиката за връзка на Българска социалистическа партия и нейни депутати с банкрутиралата банка, с отправка към Елена Йончева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР