Мнозинството в Народното събрание даде мандат на Министерския съвет и

...
Мнозинството в Народното събрание даде мандат на Министерския съвет и
Коментари Харесай

Депутатите задължиха правителството и БНБ да ускорят подготовката за приемане на еврото

Мнозинството в Народното събрание даде мандат на Министерския съвет и Българската национална банка за ускорение на техническата подготовка за приемане на еврото.

В подкрепеното решение, импортирано от ГЕРБ, категорично е посочено, че България приема европейската валута при опазване на формалния валутен курс на лв. към еврото - 1.95583, напомня БНР.

Българска социалистическа партия и " Възраждане " показаха опасения, че еврото у нас може да не бъде признато по настоящия курс, само че болшинството изрично ги опроверга.

Проекторешението, обвързвано с дейности по приемането на еврото у нас, събра необятната парламентарна поддръжка.

За него гласоподаваха 157 депутати от ГЕРБ, Политическа партия, Движение за права и свободи и " Демократична България ".

В документа е записано Министерския съвет и Българска народна банка да ускорят договарянията с европейските институции и страните членки, които вземат участие в Механизма за обменните курсове и да ускорят техническата подготовка, според Националния проект за въвеждане на еврото, признат от Министерски съвет на 27 май тази година.

От ГЕРБ като водещи вносители подчертаха, че с това решение страната ни дава явен политически сигнал на европейските сътрудници за приемане на еврото от 1 януари 2024 година

Българска социалистическа партия оповестиха, че гласоподават въздържал се, тъй като не са получили разбори по какъв начин това ще се отрази на жителите.

Според Румен Гечев страната ни не може да диктува на Европейския съвет и на ЕЦБ по какъв курс България да одобри еврото.

От " Възраждане " желаеха отдръпване на решението.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР